Начало / Новини / Календар / 130 години Университетска библиотека „Св. Климент Охридски“

Аула, Ректорат

На 26 септември 2018 г. от 10.30 часа с тържествено събрание в Аулата на Ректората на Софийския университет започва двудневното честване на 130-годишнината на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски”. Събитието се провежда под патронажа на вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова.

В 12.00 часа в Централното фоайе на Ректората ще бъде открита юбилейната изложба „Университетската библиотека през обектива на двама фотографи”. Представените в изложбата фотографии на Университетската библиотека са дело на две поколения фотографи, твърде отдалечени във времето, принадлежащи към различни епохи. Черно-белите снимки са дело на фотографа Божидар Карастоянов, а цветните на преподавателя във Факултета по педагогика на Алма матер доц. д-р Владислав Господинов.

Божидар Карастоянов (1903–1956) е сред най-известните български фотографи. След 1934 г. се изявява в областта на художествената фотография и като фотожурналист. Така в поредица от снимки от този период, наред с прекрасните си портретни фотографии, Б. Карастоянов отразява ангажиментите на царското семейство и документира различни събития в страната и чужбина. Отразява и изграждането и откриването на сградите на Ректората и Университетската библиотека – важно събитие в културната ни история, уловено майсторски през обектива на фотографа.

Съвременните фотографии, включени в изложбата, са дело на преподавателя във Факултета по педагогика доц. д-р Владислав Господинов.

В 14.00 часа в Аулата на Алма матер ще бъде официално открита юбилейната научна конференция на тема: „Съвременната библиотека – център за обучение, диалог на култури, иновации и нови технологии”, която ще продължи и на 27 септември. В нея ще се включат над 30 участници от България, Сърбия, Хърватия, Румъния и Русия. Участниците в четирите тематични секции са заявили доклади по актуални въпроси в областта на библиотекознанието, библиологията, библиографията, дигитализацията на културното наследство и значението й в хуманитаристиката.

Програма