Начало / Новини / Календар / Тринадесети празник на японската култура Бункасай “Периодът Едо: Любовта и мечът”

Център за източни езици и култури (бул. "Т. Александров" 79)

Празникът на японската култура “Бункасай” е ежегодно събитие, организирано от студентите на специалност Японистика в СУ. Провежда се в рамките на един ден и има за цел популяризиране на японската култура в България и запознаване на гостите със специалност Японистика и възможностите, които тя предлага. Ще се проведе за тринадесета поредна година, като тазгодишната тема е “Периодът Едо - Любовта и Меча”. Събитието се провежда в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Тази година темата е насочена към един от най-значимите периоди в японската история - Едо (1603 - 1868), период на затваряне на страната и прекратяване на връзките с останалите държави; на мир, на разцвет на японската култура, на развитие на различни емблематични японски изкуства. По време на празника и в сценичната, и в извънсценичната част ще може да бъде усетена атмосферата на тази епоха.

Събитието има за цел да бъде увлекателно и информативно, а гостите да се докоснат до японските култура, мислене и естетика.

Празникът включва в себе си различни сценични изяви, демонстрации, презентации, уъркшопове, интерактивни игри с образователен характер и др. Състои от две части – сценична и извънсценична. Сценичната част представлява пиеса, описваща ключова битка през периода Едо, викторина, традиционни и модерни танци. Извънсценичната част се състои от уъркшоп-стаи с различна тематика, които запознават гостите с различни аспекти на японската култура, както и с дейността на специалност Японистика. Някои от стаите са: калиграфия, стая на ужасите “кайдан”, японски игри, стая “бушидо - пътят на воина”, “чайна” стая, стая “дзен”, обличане на лятно кимоно “юката” и др.

20 май (неделя) Сценична част - Дворът на ЦИЕК / Зала "Емил Боев"

11:30 - 11:50 Откриване. Поздравителни адреси

11:50 - 11:55 Модерен танц

11:55 - 12:15 Пиесата "Любовта и Мечът" - Част I

12:15 - 12:25 Викторина

12:25 - 13:10 Пиесата "Любовта и Мечът" - Част II

13:10 - 13:55 Изложба на японско традиционно облекло, танц (I.T.A.)

13:55 - 14:00 Откриване на извънсценична част

20 май (неделя) Извънсценична част - Залите в ЦИЕК - до 18:00 ч.

чайна + ракуго (японски кратки разкази), калиграфия, плетиво, изработка на фигури от глина, преобличане на кимоно и юката, страшна стая обаке, щандове за храна, стая за обучение по японски език, стая за пиксел арт, стая за ръкоделие (оригами + фурошики), кири-е, стая за бушидо,стая за игри, стая за аниме и манга.