Начало / Новини / Новини и събития / На празнична церемония по повод 1 ноември бяха отличени личности и институции с будителски дух

   
На празнична церемония по повод 1 ноември бяха отличени личности и институции с будителски дух

В навечерието на Деня на българските будители в Аулата на Софийския университет се проведе празнична церемония, на която бяха отличени личности и институции за значим обществен и професионален принос с будителски дух.

Събитието беше организирано от Столичната община и Центъра за интердисциплинарни изследвания и иновации в неформалното образование (ЦИИНО) към Факултета по педагогика на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

На церемонията присъстваха заместник-ректорът на Софийския университет проф. д-р Ренета Божанкова, заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов, Ваня Кастрева, началник на регионално управление по образованието – София-град, проф. Силвия Николаева, ръководител на Центъра за интердисциплинарни изследвания и иновации в неформалното образование, проф. д-р Александър Омарчевски, декан на Богословския факултет на Софийския университет, доц. д-р Тодор Попнеделев, декан на Историческия факултет, учени, директори на училища, учители, кметове на районни администрации, културни и читалищни дейци, преподаватели, студенти.

8

Празникът започна с изпълнение на Хора за източно-църковни песнопения към Богословския факултет на Софийския университет с диригент Любомир Игнатов.

Тържеството бе открито от Ирена Димитрова, директор на дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм“ към Столична община, която изрази благодарност към домакинството на Софийския университет за празничната церемония и към ректора проф. дфн Анастас Герджиков.

Ирена Димитрова припомни, че началото на съвместното отбелязване на празника датира от 2015 г., в рамките на националната инициатива на Центъра за интердисциплинарни изследвания и иновации в неформалното образование „Майсторски класове за будители“. „Ние се присъединихме, като учредихме признание за съвременно будителство, за съвременно откривателство, за съвременна духовност. Признание за нашия град, за нашите хора, за общността. И смятаме, че тази традиция трябва да бъде продължена“, каза Ирена Димитрова.

1

Г-жа Димитрова отбеляза, че началото на честванията на българските будители е поставено през 1922 г. по предложение на тогавашния министър на просвещението Стоян Омарчевски. Тя припомни и част от неговите дела и представи внука на министъра – проф. Александър Омарчевски, който е декан на Богословския факултет на Софийския университет.

„Днес, освен поглед към историята, към духовността, в Аулата ще прокънтят имената на съвременните будители. Тези стожери на нашия град, които ни вдъхновяват, учат, които ни трогват. Това е нашето признание“, каза още Ирена Димитрова.

Деканът на Историческия факултет на Софийския университет доц. Попнеделев поздрави всички по повод празника. „В моето семейство имаше една дума – народно кандило. Тя значеше страшно много - човек, който пръска светлина, носи устойчивостта на деня, за да даде словото и знанието на останалите“, каза доц. Попнеделев.

Той отбеляза, че през годините много хора са се опитвали да използват българското учителство, хората, работещи в библиотеките, преподавателите, хората на изкуството и духа в различни сфери. Независимо от това как те са употребявани, всички те са правели онова, което са носели в душата си, каза доц. Попнеделев и подчерта, че за него будителството е ежедневие, тиха работа на човека, който има онова в себе си, което иска да даде на другите.

2

По думите му, просветителството е пътят към прогреса на едно общество, защото градежът към образование винаги е носел просперитет – не на деня, не в момента, не сега и веднага, не чрез шумните хора, които знаят всичко, а хората, които стъпка по стъпка, тухличка по тухличка градят едно общество.

„Първи ноември е празник на душата, на всички нас. Той не е шумен празник, няма нужда от заря. Будителството е ежедневие. Онова, което ние можем или искаме, или мислим, че можем, е радост за нас, когато го споделим с другите. За нас празникът е, когато накараш очите да те следят и ушите да те чуват“, каза деканът на Историческия факултет и пожела на всички да бъдат такива, каквито са, на добър път и честит празник.

По време на тържеството бяха връчени плакети и грамоти „Будител София 2016“ на личности и институции в знак на признание за тяхната духовна дейност, професионализъм, признание от хората за приноса им към града и неговите хора, към развитието на София.

3

Националният дворец на културата получи три награди – за институцията, за дейността на екипа и за изпълнителния директор Мирослав Боршош.
Със своята дейност НДК се е превърнал в средище на български и международни културни и обществени събития. През годините е носител на многобройни награди. Номинацията е на ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, който посочва в мотивите си, че през последните две години промяната в Националния дворец на културата е забележима. Сред причините за номинацията са и новите инициативи, които екипът на двореца осъществява - Националния център за книгата, Литературен клуб „Перото“, Театър „Азарян“, Салона на галериите, ДНК – територията за съвременен танц и пърформънс. Признанието за будителство бе връчено на Мирислав Боршош от Диян Стаматов, проф. Божанкова и Ваня Кастрева.

4

Заместник-ректорът на Университета проф. Ренета Божанкова поздрави присъстващите в Аулата за празника от името на ректора проф. дфн Анастас Герджиков. Тя се обърна към всички, които носят високата чест и отговорност да бъдат будители. „Когато искаш да помагаш, трябва да опиташ всичко, всеки път да намериш, ако искаш да вдъхновяваш, самият ти да си вдъхновен.“ Проф. Божанкова пожела да бъде светъл пътят на българските будители.

Признание за будителство получи и най-старият културен дом в София – Общинският културен институт – Искър. Наградата бе връчена на директора на института Евгения Михайлова.

5

Признанието „Будител София 2016“ получиха и Народно читалище „Добри Чинтулов“ с председател проф. Андрей Апостолов, Народно читалище „Роден край“ – Илинден, Народно читалище „Св. Георги Победоносец“, 59-то Основно училище „Васил Левски“.

Награди получиха и самодейците Капка Стоичкова, Светла Маркова и Тодорка Траянова; Ценцерушка Андреева – литератор, читалищен деец; Елка Попова – учител, пенсионер; Трифон Павлов, инициатор на дарителски кампании.

Отличени бяха и учените чл.-кор. проф. Илия Рашков, учен-химик; чл.-кор. дин Румяна Радкова, проф. дхн Иван Шопов, проф. дтн инж. Гаро Мардиросян.

Нестор Несторов - хореограф, Славка Христова – преподавател по пиано и Лиляна Тодорова – музикант, диригент хорово пеене също получиха признание за съвременната им будителска дейност.

6

Благодарност и признание получиха и проф. Александър Омарчевски, проф. Силвия Николаева и Любомир Игнатов – диригент на хора за източно-църковни песнопения към Богословския факултет на Софийския университет.

7