Начало / Новини / Новини и събития / Студенти от Софийския университет са медалисти от Петата национална студентска олимпиада по компютърна математика „Акад. Стефан Додунеков“

   
Студенти от Софийския университет са медалисти от Петата национална студентска олимпиада по компютърна математика „Акад. Стефан Додунеков“

В периода 28-30 октомври 2016 г. в гр. Велико Търново се проведе Петата национална студентска олимпиада по компютърна математика „Академик Стефан Додунеков”. На състезанието за поредна година представителите на Софийския университет доминираха над останалите, за което свидетелстват и постигнатите резултати.

Велина Иванова, Владимира Суванджиева и Марин Шаламанов от Факултета по математика и информатика на Софийския университет са златните медалисти в група „А“. Сребърни медали спечелиха Матей Константинов, Младен Вълков, Митко Стайков и Виктор Цонев от Факултета по математика и информатика, както и Димитър Шандурков, Боян Пейчев и Дамян Дамянов от Факултета по химия и фармация. В група „А“ с бронзови медали бяха отличени Силви-Мария Гюрова, Спасимир Нонев и Петър Скорчелиев от Факултета по математика и информатика, а в група „Б“ – Ема Тодорова от Факултета по химия и фармация.

Традиционно участниците от Софийския университет се представят добре на този тип състезания – решаване на математически задачи с помощта на компютър и система за компютърна алгебра. Олимпиадата е индивидуално състезание, в което могат да участват студенти бакалаври и магистри от всички университети в България. Съгласно регламента състезателите са разделени на две групи според изучаваната университетска специалност. За всяка група има отделно класиране.