Начало / Новини / Новини и събития / Акад. Васил Гюзелев бе удостоен с Почетен знак на Софийския университет с огърлица

   
Акад. Васил Гюзелев бе удостоен с Почетен знак на Софийския университет с огърлица

Акад. Васил Гюзелев бе удостоен с най-високото отличие на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – Почетен знак с огърлица. Отличието беше връчено по време на тържественото отбелязване на неговата 80-годишнина.

На церемонията присъстваха ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, деканът на Историческия факултет доц. д-р Тодор Попнеделев, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, проф. Георги Близнашки, учени, негови ученици, последователи, колеги, близки и приятели.

Ректорът проф. дфн Анастас Герджиков честити рождения ден на академик Гюзелев и му връчи най-високото отличие на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Проф. Герджиков заяви, че отличието е заслужено признание към делото на акад. Гюзелев и добави: „Акад. Гюзелев има много награди и признания от различни институции и това не му е първата награда. Но съм сигурен, че акад. Гюзелев ще се зарадва, защото Софийският университет го цени много, както много го ценят няколко поколения негови колеги.

4

Акад. Васил Гюзелев е световноизвестен и признат учен с изключителни заслуги за развитието на историческата наука и изворознанието. Посветил е целият си творчески път на Софийския университет и неговия Исторически факултет.

И досега акад. Гюзелев е ненадминат в постоянните си търсения в различни архиви, участие и организация на всички значими международни конференции и симпозиуми, издания на научни трудове и обработка и издаване на непубликувани извори за българската история.

Акад. Гюзелев дълги години е ръководител на Катедра „История на България“ и Катедра „Средновековна обща история“ в Историческия факултет на Софийския университет, бил е и ръководител на секцията по средновековна история в Института по история на БАН, както и в Института по Балканистика.

Бил е гост-лектор и специализант в големи научни центрове в целия свят. Автор е на 72 книги, над 300 студии и статии, над 200 научно-популярни творби и интервюта, публикувани в авторитетни издателства у нас и в чужбина.

Акад. Гюзелев е носител на едни от най-престижните международни награди в областта на хуманитаристиката, както и на Почетния знак със синя лента на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.