Начало / Университетът / Департаменти / Департамент по спорт / Катедри и Академичен състав / Folder / доц. Иванка Кърпарова - лека атлетика и кондиционна подготовка / Спорт

   

ЛЕКА АТЛЕТИКА И КОНДИЦИОННА ПОДГОТОВКА

Обща информация за спорта

Катедра Спорт при СУ "Св. Кл. Охридски" е създадена през учебната 1949/50 г. с ръководител Иван Цветанов и четирима преподаватели, обучаващи студентите в следните видове спорт: лека атлетика, гимнастика, плуване.

Ненапразно леката атлетика е „Царицата на спортовете”, тъй като тя се смята за фундаментален спорт, т.е. практикуващите различни спортове се възползват от качествата, уменията, които нейните дисциплини изграждат.

В основата си дисциплините на леката атлетика включват естествено- приложни движения каквито са бягането, скачането, хвърлянето- все елементи, които не са чужди на човека и сравнително лесноусвоими.

Бягането от своя страна е най-универсалното средство за движение. То ще помогне на младите хора, които го практикуват да подобрят функционалното си състояние- бягането повлиява различните органи и системи на тялото. Доказано е благотворното влияние на бягането върху сърдечно- съдовата, дихателната, храносмилателната система. Бягането повлиява положително самочувствието, подобрява психическото и емоционално състояние. Не на последно място чрез него Вие можете да редуцирате теглото си!

Студентите от СУ имат възможност по време на своя курс на обучение по спорт избирайки лека атлетика и джогинг да усвоят много от елементите на многобройните дисциплини на спорта. Те ще провеждат тренировките както на стадион, така и в естествената природна среда, която предлага Борисовата градина.