Начало / Университетът / Департаменти / Департамент по спорт / Спортни дисциплини и бази / Спортни дисциплини / Народни танци

   
24

Като част от дисциплините при департамента по спорт в Софийски университет, репетициите по български народни танци включват разучаване на традиционни български хора, в зависимост от предварителната подготовка на посетителите. За начинаещите е предвидено разучаване на „общобългарските“ (най-популярните и лесно усвоими) хора. Напредващите разширяват знанията си до овладяване на танци от всички етнографски области на България (по 2-3 хора от всяка етнографска област). Напредналите разучават по-сложни автентични танци, изискващи по-голяма техническа и физическа подготовка и придобити двигателни навици.

 

Структурата на репетициите / тренировките включва разгряване, преговор и усъвършенстване на преподаден материал, подробно разучаване на нов материал – изясняване на технически особености и практическо овладяване на отделни характерни движения.

 

Физическото натоварване е съобразено с нивото на посетителите (най-леко е за начинаещите, а най-интензивно за напредналите).

 

Препоръчително за репетициите / тренировките е използването на удобни дрехи, които не ограничават движенията на танцуващите. Занятията се провеждат в зала, което прави задължително използването на удобни и чисти (спортни или специализирани) обувки, подготвени предварително за тази цел.

 

Залата за репетиции / тренировки разполага със санитарен възел, съблекални (мъжка и женска), отопление и климатизация, озвучаване.