Начало / Новини / Календар / Лекция - Отключване на природния код - революционният свят на ДНК баркодирането

Зала 326, Биологически факултет

На 20 май 2024 г. от 16.30 ч. ще се проведе лекция Отключване на природния код - революционният свят на ДНК баркодирането.

Ще бъде представена една от съвременните молекулярни технологии - ДНК баркодиране, чрез която могат таксономично да се идентифицират растения, животни, микроорганизми. ДНК баркодирането е като скенер за продукти в супермаркет. Точно както всеки продукт има уникален баркод, всеки вид има уникален генетичен баркод, който го отличава от всички останали. Чрез анализиране на малка ДНК проба можем бързо и точно да определим различни видове. Чрез традиционните техники това отнема часове или дни щателна работа. Тази технология има безброй приложения, които се простират далеч отвъд простото определяне на организми - изучаване и опазване на биоразнообразието, проследяване на застрашени видове, идентифициране на патогени по земеделски култури, растителна защита и др. За потребителите означава автентичност и безопасност на хранителните продукти, гарантирайки, че това, което е на етикета, е наистина в продукта.

Събитието се провежда в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет. за повече информация: тук .