Начало / Университетът / Департаменти / Департамент по спорт / Новини / Департаментът по спорт при Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше първата спирка на новата кампания на Съдийската комисия към БФС за привличане на млади хора във футболното съдийство.

   

26.11.2023 г.

Софийският университет „Св. Климент Охридски” бе домакин на инициативата „Присъедини се към Съдийското семейство”, специални гости на която бяха председателят на Съдийската комисия към Българския футболен съюз Давид Фернандес Борбалан, както и двама от водещите ни рефери – Георги Кабаков и Християна Гутева. Събитието бе организирано от бившия елитен арбитър и настоящ профeсор в СУ Георги Игнатов, а на него присъстваха още главният мениджър на СК Стоян Алексиев, както и председателят на реферите в Зона София – Венцислав Гаврилов. Това е първо събитие от кампанията, която ще продължи и по-нататък в следващите месеци.

Срещата се проведе на 23 ноември 2023 г. от 18.00 ч. в 65-та Аудитория на Южното крило на Ректората. Самата лекция беше открита и ръководена от бившия елитен съдия от Първа лига професор д-р Георги Игнатов, който в момента е преподавател в Софийския университет. Той е Председател на Сопортния клуб и старши треньор на футболния отбор на Университета. Срещата, която продължи повече от 1.5 часа, премина при огромен интерес и бе посетена от над 150 студенти от различни факултети на Алма матер.

На всички официални гости в знак на уважение бяха поднесени фанелки и значки с лика на Университета и на Спортния клуб, а Главният мениджър на футболните съдии получи от проф. Георги Игнатов официален флаг с логото на Университета и на Департамента по спорт.

След проф. Игнатов, кратко слово изнесе Председателят на Студентския съвет на Университета Радослав Христов, който поздрави всички участници и пожела успех на срещата.

В началото на събитието думата получи Давид Фернандес Борбалан, който приветства аудиторията с думите: „Искам да изкажа специалните си благодарности към Софийския университет за топлото гостоприемство, което ни бе оказано. Още от самото начало, когато пристигнах в България, исках да организираме такава среща с млади хора като вас, които може да бъдат запалени по съдийството. Целта на днешното събитие е да ви покажем човешката страна на реферите, да видите съдийството от различен ъгъл и да ви предоставим шанса вие самите да влезете в нашето семейство“.

След него се изказаха Стоян Алексиев и Венцислав Гаврилов, а Георги Кабаков и Християна Гутева изнесоха презентации, наблягайки на това как са се запалили по съдийството. Те запознаха присъстващите студенти с различните етапи на своите кариери – от първите стъпки в професията до достигането на най-високото ниво в европейския футбол

Последваха интересни въпроси от студентите, на които Кабаков и Гутева отговориха.

Последваха заключителни слова от организатора проф. Георги Игнатов, който си пожела проектът „Присъедини се към Съдийското семейство” да се превърне в дългосрочна инициатива, която да гостува и в други университети из цялата страна.

Давид Борбалан благодари за прекрасно организираната среща, а Стоян Алексиев се присъедини към неговите думи и закри срещата.

Последваха снимки с присъстващите, а проф. Георги Игнатов раздаде свои книги, свързани с футболното съдийство на присъстващите студенти.

1
2
3