Начало / Новини / Новини и събития / Стефан Стефанов от Физическия факултет е Студент на годината на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за 2023 г.

   
Стефан Стефанов от Физическия факултет е Студент на годината на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за 2023 г.

В Аулата в Ректората на Софийския университет се проведе вече традиционна церемония, на която се отбелязват успехите на студентите и докторантите на най-старото българско висше училище. Конкурсът „Студент на годината” е най-престижното събитие, което Студентският съвет ежегодно организира с цел подпомагане развитието на студентите и докторантите и отличаване на най-добрите от тях.

На събитието присъстваха ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, заместник-ректори, декани на факултети, председателят на Студентския съвет Радослав Христов, преподаватели, студенти, гости. Церемонията се излъчваше на живо и във фейсбук страницата на Студентския съвет .

8

Водещи на церемонията бяха Антония Димитрова и Петър Желев от Факултета по журналистика и масова комуникация.

На церемонията бяха отличени 34 студенти и докторанти в 11 категории и студент на годината на Софийския университет. Конкурсът се провежда под патронажа на ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, който е и председател на журито. В отделните категории членове на журито са: проф. д-р Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет - жури в категория „Правни науки“, доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет - жури в категория „Стопански науки“, проф. Галина Чанева от Медицинския факултет - категория „Здравеопазване“, Елена Маринова, президент на „Мусала Софт“ - категория „Математика и информатика“; чл.-кор проф. дин Иван Илчев – в категория „Хуманитарни науки“; д.пс.н. Соня Карабельова, декан на Философския факултет - категория „Социални науки“; проф. дпн Адриана Григорова - категория „Педагогически науки“; чл.-кор. проф. дхн Тони Спасов, декан на Факултета по химия и фармация - категория „Природни науки“; проф. Георги Игнатов от Департамента по спорт - категория „Спорт“; Пламена Дочева от Animal Rescue Sofia - категория „Доброволческа дейност“; доц. д-р Георги Вълчев - зам.-ректор на Софийския университет - категория „Докторант на годината“.

1-1-1

Снимка: Студентски съвет на Софийския университет

Студент на годината на Софийския университет за 2023 академична година е Стефан Стефанов. Той получи наградата си от ректора проф. Анастас Герджиков.

Стефан Стефанов е студент в първи курс, магистър в специалността “Астрономия и Астрофизика” към Катедра “Астрономия” във Физическия факултет. Оператор е на двуметровия Ричи-Кретиен-Куде телескоп, намиращ се в Националната астрономическа обсерватория – „Рожен“. През изминалите дванадесет месеца завършва бакалавърската специалност “Астрофизика, геофизика и метеорология” във Физическия факултет с отличен успех и публикува в престижни научни журнали цялата свършена работа по бакалавърския си дипломен проект. Работи по проект, свързан с едни от най-интересните обекти в космоса, наречени “Катаклизмични звезди”.

За последната година участва в три публикации, свързани с акреционни дискове в катаклизмични звезди, на две които е първи автор и са публикувани в престижното списание “Monthly Notices of the Royal Astronomical Society” (Q1, импакт фактор 5.235). През изминалите дванадесет месеца участва в още пет публикации, свързани с двойни звезди с компактен обект. Има публикуван постер на международната конференция “Life in the Universe Meeting”, която се е провела октомври миналата година в София. Стефан е активен член на студентската общност във факултета и е един от създателите и организаторите на студентския “Кръжок по физика”, чиято цел е студенти да обсъждат своите интереси свързани с физиката.

1-DSC_0379

Стефан Стефанов благодари за наградата и заяви, че той получава наградата, но зад нея стоят много хора, и благодари на своя ръководител проф. Радослав Заманов, на своите преподаватели от Катедра „Астрономия“ и на всички от Физическия факултет, на приятелите, на хората в Националната астрономическа лаборатория и от Института по астрономия.

_63A1797

Докторант на годината е Микаела Станчева. Тя получи наградата си от заместник-ректора на Софийския университет доц. д-р Георги Вълчев. За престижния приз бяха номинирани и Гергана Сакарски, Рени Панчева, а Ева Мариновска получи специална грамота.

32

Микаела Станчева е докторант в Катедра „Генетика“ на Биологическия факултет. Работила е в Института по невробиология към Българската академия на науките. Съосновател е на проекта „Цвете в епруветка“. Била е капитан и инструктор на българския отбор за състезанието iGEM, а от 2023 г. е Изпълнителен директор на Сдружение „Ай Джи и Ем България“.

От началото на 2023 г. има две публикации в престижни издания с импакт фактор. Участва в различни научни проекти и конференции. Част е от Global Biotech Revolution, асоцииран член на Студентския съвет при Софийския университет. Председател е на Студентски клуб „Модерн@СУ“, който осъществява различни инициативи в академичния живот. Носител е на различни награди и сертификати за постижения в областта на науката.

10

В началото на церемонията председателят на Студентския съвет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” Радослав Христов отправи приветствие към присъстващите в залата и изрази радостта си да види всички заедно – ректорско ръководство, преподаватели и студенти. Той благодари на проф. Герджиков, на журито и на всички, участвали в организацията. Радослав Христов благодари и на всички студенти и докторанти, направили достояние за всички нас своите забележителни успехи. „Вчера беше един от най-светлите български празници. Днес за мен отново е празник. И така ще бъде, докато има толкова можещи и трудолюбиви млади българи“, каза Радослав Христов и допълни, че кандидатурите за конкурса са били над сто. Той поздрави всеки един от колегите си, които са подали своите документи, и заяви, че за него всеки един от тях заслужава да спечели, заслужава внимание и уважение.

23

Във времена, в които на показ са хора, чиито действия показват единствено ниска култура, липса на образование и на ценностна система, нашите колеги заслужават тази вечер, а и не само тази вечер, да бъде тяхната вечер, техният момент“, подчерта председателят на Студентския съвет на Софийския университет и добави, че това е любимото му събитие, защото целта е да бъдат насърчени младите колеги да показват своите успехи. Той изтъкна, че студентите и докторантите трябва да знаят, че постиженията им не остават незабелязани. Напротив, ние се гордеем с тях, подчерта Радослав Христов.

Именно студентите и докторантите правят Софийския университет специален. От тук тръгва студентската активност. Университетът ни учи на първо място да можем да мислим и да имаме ясна и аргументирана позиция“ подчерта в приветствието си Радослав Христов и допълни, че от тук започва и тяхната, на студентите, гражданска активност. В словото си той акцентира върху това, че не трябва да се примиряваме с пошлото, посредственото, както и с провала, защото той е част от пътя към успеха. Той допълни, че много от историите тази вечер доказват това.

31

Нека успехите на нашите колеги служат не само за пример, но и за житейска цел“, призова Радослав Христов и пожела на всички свои колеги здраве, да бъдат упорити и постоянни.

999

Той благодари на колегите си от Студентския съвет, както и на част от предишните председатели, които също присъстваха на събитието. Той допълни още, че една от категориите за награда е „Доброволчество“ и подчерта, че всеки от тях заслужава да спечели тази награда.

1000

Успехите на нашите колеги тази вечер ме карат да се усмихвам, карат ме да бъда щастлив и горд, че и аз съм студент в Алма матер. Моят съвет е да гребете с пълни шепи от знанията, които ви дават вашите преподаватели. А на тях искам да благодаря. За търпението и за всички тези усилия, които полагат, за да ни научат на едни от най-ценните неща в живота“, каза накрая председателят на Студентския съвет и завърши с думите: “Доброто ще спаси света“, перифразирайки Достоевски.

17

В своето обръщение към младите си колеги ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков изрази признателността си към всички, направили възможно това събитие – към Студентския съвет, към всички, включили се в журито, преподаватели, декани. Той подчерта, че за членовете на журито наистина е имало доста работа, защото кандидатурите не са били малко.

20

Проф. Герджиков призна, че е затруднен какво да говори пред аудиторията, защото не за първи път говори в това събитие. И причината е, че то е най-старото от този тип. „Всички други последователи на този конкурс бяха след вас. По-важното обаче не е, че сте първи, а че сте най-добрите. Имам, макар и бегъл поглед върху всички предишни години и наистина разбирам защо журито е затруднено всеки път“, каза проф. Герджиков и подчерта, че за всяка от категориите има изключителни кандидати. Обръщайки се към студентите, той заяви, че те блестят с образователните си постижения, с публикации, които дори някои от преподавателите нямат, с невероятни успехи в спортната дейност, с доброволческата си дейност, която ги прави не просто добри студенти и специалисти, но и прекрасни хора.

6

Ректорът пожела на всички успех – и на победителите, и на номинираните, и на всички останали студенти, които полагат огромни усилия, за да бъдат наистина най-добрите в България.

9

В рамките на церемонията водещите Антония Димитрова и Петър Желев представиха всички номинирани за наградите студенти, а отличените студенти получиха наградите си в отделните категории.

24

„Студент на годината 2023“ първи места по категории:

DSC_0116

Победител в категория „Правни науки“ е Ангел Митков. Той получи наградата си от декана на Юридическия факултет проф. д-р Даниел Вълчев. Номинирани бяха и Веселина Шипковенска и Йоана Романова.

48

Ангел Митков е студент в V курс, специалност „Право“. Член е на Клуба на юриста „Теодор Пиперков“, както и на ELSA Bulgaria. Избран е за младежки делегат на България към ООН с мандат 2021/2022 и участва в различни международни форуми. Част е от отбора на Софийския университет в състезанието Central and Eastern Europe Moot Competition, който заема четвърто място - най-доброто класиране на Софийския университет на това състезание от 2019 г. насам. В периода септември 2022-март 2023 е част от проект на Европейския доброволчески център, който цели промотирането на активността сред младите хора в Европа, а в периода февруари-април 2023 г. е експерт в Районната избирателна комисия на 24 изборен район.

102

Студент на годината в категория „Стопански науки“ е Ева Николова. Тя получи наградата си от доц. д-р Атанас Георгиев. Номинирани бяха Даниел Петров и Иванна Коренчева.

Ева Николова е студент в III курс, специалност „Стопанско управление“. Работи като бизнес анализатор. Печели наградата за най-добър медиатор сред студентите в България на Четвъртото национално състезание по медиация за студенти. Била е координатор по дейността във фондация „Тротоара“. От април до октомври 2022 г. е стажант комуникации в SAP Labs България. Занимава се с доброволческа дейност, участник в различни Eразъм+ обучения.

103

Студент на годината в категория „Здравеопазване“ е Марина Добрева-Петкова. Тя получи наградата си от проф. Галина Чанева. Номинирани бяха Десислава Господинова и Митко Господинов.

1002

Марина Добрева-Петкова е студент в 6 курс в специалност „Медицина“. Отличена е със сертифицирана за работа с платформа Body interact и сертифицирана за работа със симулатор на робот DaVinci. РаботИ в отделението за интензивно лечение на УМБАЛ ‚Лозенец‘ от четвърти курс. Също така работи в областта на реанимационните мероприятия и постоперативните грижи за пациенти с най-различни и особено тежки заболявания.

104

В категория „Математика и информатика“ студент на годината е Румен Михов. Сред номинираните са и Антъни Господинов и Цветелина Стефанова.

1007

Румен Михов получи наградата си от Стефка Огнянова от отдел Корпоративни комуникации на „Мусала Софт“. Той е студент в 1 курс в специалност „Компютърни науки“. Румен е изявен талант в областта на информатиката и алгоритмите. Носител е на множество национални и международни отличия, сред които: медали от Международната олимпиада по информатика като част от националния отбор по информатика на страната, Балканска олимпиада по информатика и др. Румен е част и от отборите на Факултета по математика и информатика, представящи го на ICPC - състезание по програмиране между университетите в света и на XXXV Републиканска студентска олимпиада по програмиране 2023.

105

В категория „Педагогически науки“ призът Студент на годината грабна Петър Камбурски. Негови подгласници са Анита Стоянова и Никол Недялкова.

Петър Камбурски получи наградата си от проф. д-р Адриана Григорова. Той е студент в 3 курс в специалност „Педагогика“. Взима участие в екипа на научноизследователски проект „Уникалните професионални училища в България“, както и участие с доклад в съавторство с доц. д‐р Илиана Петкова „Уникалните професионални училища в област Велико Търново“ в IX Международна научна конференция „Педагогическо образование ‐ традиции и съвременност“. Участва в научен форум с международно участие „Методология на педагогическите изследвания - класически и съвременни тенденции“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Има участие с есе на тема „За свободата“ във форума „От младите хора с поглед към бъдещето“.

_63A1202

Снимка: Студентски съвет на Софийския университет

Победител в категория „Хуманитарни науки“ е Йоанна Катрева. Номинирани бяха и Ванесса Терзиева и Елени Манова. Наградата бе връчена от проф. дин Веселин Янчев от Историческия факултет и председател на Общото събрание на Софийския университет. От името на Йоанна наградата получи ръководителят на Катедрата по археология доц. д-р Даниела Стоянова.

1008

Снимка: Студентски съвет на Софийския университет

Йоанна Катрева е студент в IV. курс, специалност „Археология“. Провела е специализации в Института по биоразнообразие и екосистеми към Българската академия на науките, както и в Лабораторията по археоботаника в Хеменхофен към Държавна служба за културно наследство Баден-Вюртемберг. Заема длъжността техник към секция „Палеоботаника и поленов анализ“ в Института по биоразнообразие и екосистеми. Изследва материал от V хилядолетие пр. Хр. от селищна могила при с. Юнаците, общ. Пазарджик с цел установяване на климатични промени и антропогенен натиск, както и реконструкция на ландшафта около могилата, предпочитани ресурси и диета. Взима участие в различни спасителни и редовни археологически проучвания на обекти от праисторическата, късноантичната и средновековната епохи като стажант-археолог.

107

В Категория „Социални науки“ победителят е Ивайло Илиев. Номинирани за наградата са и Звезделина Калудова и Ива Иванова.

Ивайло Илиев получи приза от проф. дпсн Соня Карабельова, декан на Философския факултет. Той е студент в 3 курс в специалност „Политология“. Ивайло анализира политическия процес в страната чрез поредица от медийни участия. Председател е на Студентския клуб на политолога в периода 07/04/2022 – 11/04/2023. Специален гост е на международната конференция „Антикорупция и национална сигурност“ на Фондация „Фридрих Еберт“. Организира успешни форуми като „Младите и демокрацията“ с участието на представители от шест министерства, „Бъдещето на Европа и Еврозоната: Публична дискусия с вицепремиера Атанас Пеканов и евродепутата Цветелина Пенкова“ и други.

107-1

В категория „Социални науки“ със специална награда бе отличен и Йоан Андонов.

108

В категория „Природни науки“ победител е Георги Праматаров. Негови подгласници са Маргарита Петракова, Мартин Пантов.

Наградата бе връчена от проф. дфзн Георги Райновски, декан на Физическия факултет. Георги Праматаров е студент в четвърти курс в специалност „Биотехнологии“. Член е на организационния комитет на Национална научна конференция „75 години Институт по невробиология“, София, България 15-16.12.2022. Заема II-ро място за отлично представяне в раздел студентски изследвания с научна разработка на тема: „Effect of cryopreservation on the activity of antioxidants and levels of lipid peroxidation in ram semen“, представена на Международната научна конференция „Tradicion and modernity in veterinary medicine” –2022, както и II-ро място за отлично представяне в раздел „Неинфекциозна патология“ с научна разработка на тема: „ANTIOXIDANT CAPACITY OF EXTRACTS FROM BULGARIAN MEDICINAL PLANTS“, представена на Международната научна конференция „Tradicion and modernity in veterinary medicine” – Юндола, България, 2023.

109

В категория „Спорт“ победителят е Андрея Дяксова.

Номинирани в категорията бяха и Виктор Костов и Йордан Гюров.

Андрея получи наградата си от проф. д-р Георги Игнатов от Департамента по спорт. Тя е студент в четвърти курс в специалност „Софтуерно инженерство“. Андрея е многократен държавен шампион и медалист от държавни първенства в няколко спорта: спортна акробатика, спортно ориентиране, ски бягане, биатлон, лека атлетика и радио засичане. Тя е и многократен балкански шампион по спортно ориентиране. Печели златен медал в дисциплината ски бягане отборен спринт заедно с Евангелина Дяксова на Национални университетски зимни игри 2023.

110

Надя Толева е победителят в категория „Доброволческа дейност“. Нейни подгласници са Каролина Манукян и Цветомир Николов.

Наградата бе връчена от Пламена Дочева, управител на Организацията за бездомни животни Animal Rescue Sofia. Надя Толева е студент в III курс, „Молекулярна биология“. Член е на Факултетния студентски съвет на същия факултет. От пет години е част от Сдружение „Заедно можем“, с което се включва в кампаниите „Бъди човек“ и „Капачки за бъдеще“. Част е от отбора IGEM Bulgaria, чиято тазгодишна цел е разработването на ензимен продукт, който да ограничи разпространението на антибиотичната резистентност. Част е и от младежката организация на WWF ПанГея. Участник е в Международния биомедицински конгрес в София, а също така в проекта на Българската академия на науките „Оценка на ефективността на екстракти от култивирани български лечебни растения като потенциални терапевтични средства при социално значими заболявания”. Има изкаран стаж в микробиологична лаборатория в МБАЛ “Югозападна болница” град Петрич.

1001
18

В рамките на празничната вечер за доброто настроение на присъстващите се погрижиха Деси Райкова от Биологическия факултет, Вокална група „Лингвакорд“ от Факултета по класически и нови филологии и Виктория Манева.

30

Спонсори на събитието бяха: „Цвете в епруветка“, Сатиричният театър „Алеко Константинов“, Спорт Депот, фитнес Пулс, Софтуерната компания „Мусала Софт“, Софийската опера и балет, BOIRON, Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, Винарна Сарандиев.

33
40
1005

 

Репортаж на Телевизия "Алма матер":