Начало / Новини / Новини и събития / Посланикът на Република Италия гостува на специалност „Италианска филология“

   
Посланикът на Република Италия гостува на специалност „Италианска филология“

На 17 май 2023 г. в Първа заседателна зала в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ посланикът на Република Италия в България Н. Пр. госпожа Джузепина Дзара гостува на специалност "Италианска филология".

Срещата-разговор беше открита от отговорника на специалността доц. д-р Неда Бояджиева. Приветствени думи към участниците в събитието бяха отправени от проф. д-р Гергана Петкова, зам.-декан на Факултета по класически и нови филологии, която изтъкна подкрепата, която Република Италия, в лицето на посланик Дзара, оказва на специалността.

1

Посланик Дзара говори за млади италиански писатели и поети, носители на наградата "Стрега" като Паоло Джордано, Росела Пасторино, Марко Балцано, Алесандро Пиперно, Франко Арминио, Пиер Виторио Тондели и др., като посочи мястото им в културния живот на Италия и историческия и социален фон, в който творят.

3

Посланик Дзара направи лично дарение от книги за библиотеката на "Италианска филология".

4

На срещата присъстваха преподавателите и студентите от специалността, за които беше интересно да чуят за литературните предпочитания на посланик Дзара и какво я е насочило към дипломатическата кариера.

2

Проведеното събитие е част от цикъл срещи и дискусии с фокус "Италианска култура и дипломация", който се осъществява в периода май-декември 2023 г.