Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2022 г. на Факултета по славянски филологии

   
Завърши випуск 2022 г. на Факултета по славянски филологии

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората на Софийския университет, 150 бакалаври и магистри от випуск 2022 г. на Факултета по славянски филологии получиха дипломите си за завършено висше образование. 66 от абсолвентите завършват с отличен успех, а 19 от тях са пълни отличници.

Тържеството бе открито от декана на Факултета по славянски филологии доц. д-р Бойко Пенчев. В речта си той изрази увереност в ползотворното преживяване на студентите в университетските им години. „Смятам, че Факултетът по славянски филологии е бил мястото, където сте развили своите способности, където сте намерили приятели, където сте намерили онова, което ви вълнува, онова, което ви развива и ви прави по-добри хора“, каза още деканът.

1-1

Той допълни, че техните преподаватели и приятели са тук заради тях. „Това, което сме успели да ви дадем, са знанията и уменията, които ще са ви нужни оттук нататък във вашата професионална реализация. Смятам обаче, че всеки от вас е взел много повече от Софийския университет, защото знанието, уменията, начетеността са важни, но те не са всичко“, обърна се към дипломантите доц. Пенчев и посочи, че според него времето, в което са били в Университета, са обогатили сърцата си, обогатили са умовете си, изградили са се като личности, които са готови за предизвикателствата на живота.

1-2

В словото си деканът говори и за трудността от намирането на общ език между поколенията в съвременните бързо променящи се времена. По думите му в такива моменти човек иска да каже нещо вдъхновяващо и се затруднява. Колкото по-динамично е едно време, колкото по-бързо се сменят нагласите, настроенията, технологиите, начините на общуване в обществото, толкова сякаш по-малко старите поколения имат какво да кажат на младите. Винаги пред нас, вашите учители, изниква въпросът на поета Николай Лилиев: „Какво ще кажем ние на младите сърца?“ .

1-5

Смятам, че сме имали какво да ви кажем и че всички ние, вашите преподаватели, сме ви помогнали да станете по-добри хора, да откриете себе си в най-добрия смисъл на думата, каза доц. Пенчев и припомни на най-младите си колеги притча, дошла от древна Индия за бога Праджапати. При него дошли хората, демоните и боговете, за да го помолят за съвет. Бог Праджапати е казал на хората „Давайте“, на демоните – „Състрадавайте“, а на боговете казал „Владейте себе си“. Ние сме преди всичко хора и затова за нас най-важно е даването, подчерта доц. Пенчев и допълни, че носим в себе си частичка и от демоните, и от боговете. „Затова ми се струва, че трябва да се вслушаме в цялото послание на бог Праджапати“, каза доц. Бойко Пенчев и подчерта, че даването е изключително важно, но безкористното даване.

1-4

По думите му е важно и съпричастието, съчувствието, състраданието, емпатията. „Защо толкова често говорим за емпатия? Може би защото тя все повече липсва. Защото новите технологии за комуникация ни улесняват, но и отчуждават един от друг. Превръщаме се в редове на дисплея на телефона, в иконка на екрана на компютъра. „Затова винаги трябва да помним, че другите около нас също са хора. И преживявайки заедно с тях, ние ставаме по-богати и по-истински“, подчерта доц. Пенчев. Накрая той обърна внимание и на най-трудния съвет – този да владеем себе си. За да владеем себе си, трябва първо да се познаваме, да имаме будни сетива, да култивираме в себе си мъдрост, за разграничаване на добро и зло, на важно и маловажно. За да владеем себе си, не трябва да се поддаваме на манипулациите, на текстове и изказвания, които ни примамват в територии, където ние ще загубим истинското си аз.

1-7

„Искам да ви пожелая с всичко онова, което сте придобили в Софийския университет, във Факултета по славянски филологии, да можете да давате, да съпреживявате и да управлявате себе си по един добър за вас начин, по начин, който ще ви направи цялостни личности, по начин, който ще ви направи щастливи. На добър час!“, каза накрая деканът на Факултета по славянски филологии.

1-6

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Мария Стойчева също отправи поздрав към завършващите, техните преподаватели и близки и подчерта, че днес е отличителен ден за тях. Тя заяви, че в залата, в която са се събрали, са минали и са говорили за българското слово, за езика много велики българи. „Затова ми се ще днес, когато на мен се пада тази чест да обявя випуск 2022 за успешно завършил, да ви обърна внимание, че завършвате един забележителен факултет“, каза още проф. Стойчева. Тя припомни, че мнозина от завършилите този факултет са говорили от трибуната в Аулата за българския език, за славянските езици – това, на което абсолвентите са посветили своето обучение.

1-8

Проф. Стойчева се обърна към преподавателите на факултета и им благодари за всеотдайната им работа със студентите във време, в което много често говорим и искаме да сбием израза на езика, за да се побере в един есемес, когато с този език, към който ние се отнасяме с такова уважение, се изразяват фалшиви съдържания. „Вашата мисия, както на първите 15 студенти на университета, е да запазите истинския смисъл, да не позволявате да се разпада българския език. Да създавате нови книги, нови разкази, нови стихове, да се изявявате в публицистичната област. Така нашият език ще живее такъв, какъвто е – развиващ се, динамичен, но богат и красив“, каза още проф. Стойчева, обръщайки се към завършващите. Тя ги поздрави за успешното им завършване и обяви випуск 2022 г. на Факултета по славянски филологии за завършил.

1-12

Първенецът на випуска Владимир Илиев отбеляза, че е имал късмета и възможността през последните години в Софийския университет да намери своето второ, а понякога и първо семейство. Той посочи, че днес с колегите му не само завършват, а навлизат в живота като истински професионалисти, подготвени в най-стария и авторитетен български университет. „За тези четири години не просто опознахме световете на литературата и не само подредихме езиковата система така, че да ни показва колко силно е българското слово, а изградихме и завършихме себе си в един прекрасен колектив, в духа на най-вдъхновяващите аудитории и чрез обичта на нашите преподаватели към езика и литературата“, каза Владимир Илиев.

1-3

Той се върна към онези плахи моменти, когато са пристъпвали в аудиториите с трепет и уважение и подчерта, че в този ден погледите на колегите му са вселената на езика и литературата, която излъчва самочувствие, обич и гордост – най-смелата заявка, че достойно ще представят себе си и школата на Софийския университет в живота. Илиев посочи, че тяхната Алма матер винаги ще ги събира като общност и от името на целия курс благодари на своите преподаватели. На колегите си пожела да запазят духа и сърцето си тук и да го дават на всеки, който има нужда от него.

1-20

В личен план Владимир Илиев благодари на семейството, приятелите и близките си, на групата си, на доц. Ноеми Стоичкова и доц. Владислав Миланов. Накрая той сподели, че по време на следването му са се родили много знания и много светове, но се е родил и неговият син. И си пожела след 20 години като горд баща да го види тук, в тази зала, като завършил филолог-българист.

1-11

Празникът продължи с връчване на дипломите.

1-14
1-16
1-19