Начало / Новини / Новини и събития / Семинар на тема „Да искаш, значи да можеш“

   
Семинар на тема „Да искаш, значи да можеш“

На 10 май 2023 г. в Конферентната зала в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе семинар, организиран от Катедра „Музика и мултимедийни технологии“ към Факултета по науки за образованието и изкуствата. Събитието бе посветено на великия немски композитор Рихард Вагнер (1813-1883) по случай 210-та годишнина от неговото рождение, както и на 140-та годишнина от рождението на изтъкнатия български музиколог, диригент, фолклорист и учител Иван Камбуров (1883 – 1955).

Мотото на семинара бе „ Да искаш, значи да можеш“, и имаше за основна цел да предизвика и мотивира бъдещите учители по музика в подготовката по зададени теми и тяхното представяне пред аудитория.

2

Семинарът бе открит от проф. д-р Адриан Георгиев – ръководител на катедра „Музика и мултимедийни технологии“.

Програмата на семинара, темите, както и участниците в него, бяха представени от доц. д-р Боряна Мангова, под чието ръководство студентите представиха своите презентации.

3

Първият участник в семинара Никол Нецовска, студент от II курс, специалност „Музика“, представи симфоничната сюита „Шехерезада“, композирана от Николай Римски Корсаков през 1888 г., която бе подкрепена и с музикални примери. Презентацията включваше кратка информация за живота и творчеството на Корсаков, както и детайлна информация за четирите части на сюитата.

7

Следващият участник Вержиния Грозева, студент от III курс, специалност „Музика“, запозна участниците в семинара с живота и дейността на Иван Камбуров. В нейната презентация бяха представени редки и ценни музикални български издания от колекцията на националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий“, разкриващи безспорния принос на Иван Камбуров в съхраняването и популяризирането както на нашата, така и на световната музикална култура.

4

Семинарът завърши с лекцията на доц. д-р Боряна Мангова, посветена на любовта на България към творчеството на Вагнер, която включваше изключително интересни архивни снимки от културната дейност в България по времето на управлението на княз Фердинанд и събитията организирани през този период за запознаване на българската публика с композициите на Вагнер.

6
5