Начало / Новини / Календар / Семинар на тема: „Кай Мунк в контекста на датската литература между двете световни войни“.

Конферентна зала, Ректорат

Специалност „Скандинавистика“ и Центърът за научни изследвания и информация „Ханс Кристиан Андерсен“, Катедра по германистика и скандинавистика, ФКНФ, към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в сътрудничество с Изследователския център „Кай Мунк“ към Университета в Олборг и Южнодатския университет в Дания– организират семинар на тема: „Кай Мунк в контекста на датската литература между двете световни войни“.

Семинарът ще се проведе на 25. април 2023 г. от 10:00 ч. в Конферентна зала в Ректората и ще продължи до 15:00 ч. В него ще вземат участие изтъкнати учени и преподаватели от Софийски университет, Изследователския център „Кай Мунк“, Университета в Олболг и Южнодатския университет.

Посланикът на Дания в България Н. Пр. Йес Брогорд Нилсен ще открие събитието. Целта на семинара е да бъде разгледано и анализирано творчеството на Кай Мунк и неговото значение за датската и скандинавската литература. Работният език е английски.

Кай Мунк (1898 –1944), е датски поет, драматург, журналист и свещеник. Той е един от най-активните противници на хитлеризма в Дания по време на Втората световна война. След неговата екзекуция от нацистите се превръща в символ на датската съпротива и става част от датския литературен канон. Убеден хуманис, в своите драми, стихотворения и статии той повдига актуални политически, социални и културни въпроси и цели да „събуди“ датския народ за реакция срещу окупацията. Драмите му и до днес се поставят на театрална сцена в Скандинавия. На негово име се основава изследователски център в Университета в Олборг.