Начало / Новини / Новини и събития / Среща на институционалните координатори по проекта TRANSFORM4EUROPE

   
Среща на институционалните координатори по проекта TRANSFORM4EUROPE

На 14-ти и 15-ти февруари 2023 г. в Софийския университет се проведе среща на Институционалните координатори по проекта Transform4Europe. Проектът е финансиран от Европейската комисия с ко-финансиране от Програма „Еразъм +“ на Европейския съюз, а Софийският университет е един от партньорите.

По време на срещата в София, като част от регулярните събирания на Институционалните координатори, бяха очертани перспективите за развитие на различните работни пакети. Участие взеха представители на Католическия университет на Португалия, Университета на Аликанте, Университета Витаутас Магнус, Университета на Триест, Университета на Приморска, Университета на Саарланд, Университета на Силезия, Естонската академия на изкуствата и Софийския университет. Беше избран хибриден формат за провеждане на срещата, използван през последните 3 години, така че да осигури възможност на всички координатори да участват, както и на останалите заинтересовани от развитието на проекта.

1-1

В рамките на двата дни дискутираха институционалните координатори и експерти както следва: Алберто Палавичини, Елиза Фабро, Енрико Сартор от Университета в Триест; Алеш Овен и Микаел Мриса от Университета на Приморска; Карола Ходиас, Мари Даримонт, Зина Шмит и Соня Карб- Ресинг от Университета на Саарланд, Франциско Мендес-Палма от Католическия университет на Португалия, Глория Лило и Хосе-Луис Оливер от Университета на Аликанте, Свен Идаранд от Естонската академия на изкуствата, Малгоржата Мислиевич и Томас Пиетжиковски от Университета на Силезия, Мария Стойчева и Стелиян Димитров от Софийския университет. Заедно с тях онлайн взеха участие с коментари Густаво Инсауралде от Университета Жан-Моне в Сен Етиен и Чертомир Тавзес от Университета на Приморска.

1-2

Беше представена презентация, в която бяха обобщени всички трудности и постижения, дефинирани предварително от партньорите. Въз основа на тази презентация беше обсъдено оптимизирането на сътрудничеството. Програмата включваше дискусия относно Документа за стратегия за устойчивост, както и капацитета и начина на управление в рамките на консорциума за оставащите шест месеца от проекта. В дневния ред на срещата бяха включени теми за финансов преглед, разходи на партньорите на Алианса, укрепване на обмен и мобилност в рамките на проекта, вътрешна комуникация и популяризирането на дейностите по проекта между партньорите. Различните партньори представиха напредъка на дейностите по работните пакети в рамките на Стратегическата рамка на проекта, изграждането на регионална мрежа от стратегически партньори в областта на климатичните промени, дигиталната трансформация, засилване на сътрудничеството за съвместни изследователски и иновативни проекти между партньорите, управление на съвместни бакалавърски, магистърски и докторски програми.

1-4

Участниците в срещата имаха възможност да се включват в обиколка на Софийския университет и пешеходна разходка на гр. София. В откриването на срещата проф. Мария Стойчева, координатор на проекта и заместник-ректор на Софийския университет, очерта темите и целта на двудневната среща в София, представи интересни моменти, свързани с основаването и развитието на София като град и Софийския университет с неговата 135 годишна история.

1-6