Начало / Университетът / Факултети / Медицински факултет / Новини / Клинични дни „Лозенец“

   

Болница „Лозенец“ с нова инициатива – Клинични дни „Лозенец“ - Първото събитие е посветено на рака на панкреаса

Университетска болница „Лозенец“ започва нова инициатива – Клинични дни по различни теми. Първото събитие, което ще се състои на 20 януари 2023 г. , поставя фокуса върху рака на панкреаса. Успоредно с това лечебното заведение разкрива първия у нас Панкреасен център. Хирургията на панкреаса е най-сложната висцерална хирургия и се извършва във високоспециализирани центрове, каквато е практиката в Европа и света. Такъв ще бъде и новосъздаденият център с ръководител доц. д-р Олег Чолаков, който е и модератор на първите Клинични дни „Лозенец“. Той е доказан специалист с над 25-годишен опит в панкреасната хирургия, специализирал и работил в двата най-големи немски панкреасни центрове в Хайделберг и Бохум, както и в Панкреасния център в Берн, Швейцария.

Гост-лектор на събитието е проф. Валдемар Уул – директор на Хирургичната клиника в болница „Сейнт Йозеф“, Бохум и професор по хирургия в Рур университет, Бохум, президент на Немското хирургично дружество и почетен член на Българското хирургично дружество.

Темата на неговата лекция е „Мултимодална терапия на карцинома на панкреаса“. Проф Уул ще проведе и дискусия със студенти, по време на която ще представи добри практики от своя опит.

Предвидена е пресконференция с проф. Валдемар Уул, която ще се състои в от 13.00 ч.

Повече информация за проф. Валдемар Уул:

Проф. Валдемар Уул е роден през 1960 г.

Завършва медицина през 1987 г. в Университет Улм, Германия

През периода 1988-1993 г. е асистент в Университетската хирургична клиника Улм.

От 1993 до 2001 г. работи в Университетската болница Инзелшпитал - Берн, Швейцария, а през периода 2001-2003 г. - в Университетската хирургична клиника, Хайделберг, Германия.

От 2004 г. насам е директор на Хирургичната клиника в болница Сейнт Йозеф, Бохум, Германия и професор по хирургия в Рур университет, Бохум.

През октомври 2022 г. е избран за Президент на Немското хирургично дружество с мандат 2024-2025 г.

Проф. Уул е почетен член на Българското хирургично дружество от 2006 г.

Първото идване на проф. Уул в България е през 2004 г. като впоследствие той посещава многократно страната за участие в научни форуми на Българското хирургично дружество, УМБАЛСМ „Пирогов“ и извършване на редица оперативни интервенции на български пациенти. Визитите му в страната направиха възможно у нас развитието на съвременната панкреасна хирургия.

Проф. Уул в лично качество и институциите, в които е работил - Университетската болница Инзелшпитал – Берн, Университетската хирургична клиника, Хайделберг и Болницата Сейнт Йозеф – Бохум, имат съществен принос за развитието на българската хирургия и медицина. С неговото лично съдействие и подкрепа през годините в тях са преминали обучение повече от 30 наши специалисти – хирурзи, гастроентеролози, травматолози и медицински сестри.