Начало / Новини / Календар / Президентът на Република Косово ще бъде наградена с Почетен знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с огърлица

Аула, Ректорат

На 1 декември 2022 г. в 11.00 часа в Аулата в Ректората на Софийския университет ще се състои церемония, на която президентът на Република Косово г-жа Вьоса Османи-Садриу ще бъде наградена с Почетен знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с огърлица. Награждаването е по предложение на Юридическия факултет на Университета и е по повод посещението на г-жа Османи-Садриу в Република България. Наградата се дава във връзка с дейността на г-жа Османи-Садриу като водещ юрист в нейната страна с международно признание. Д-р Османи-Садриу е била преподавател по правни науки в Университета на Прищина (Косово) и Университета на Питсбърг (САЩ). Тя е носител на международната награда Sheth, връчена й от Университета на Питсбърг (САЩ). Д-р Османи-Садриу е била член на борда на парламентарната мрежа на Световната банка и Международния валутен фонд. Д-р Османи-Садриу е била изявен парламентарист в своята страна преди да бъде избрана за президент. Тя е първият председател-жена на косовския парламент.

Президентът на Република Косово ще изнесе академично слово на тема: „Стратегически компас на Югоизточна Европа: стабилизиране на мира и просперитет чрез евроатлантическа интеграция“.

poster Sadriu@1.5x