Начало / Новини / Новини и събития / In memoriam

   
In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че почина чл.-кор. проф. Тодор Бояджиев, дългогодишен преподавател във Факултета по славянски филологии на Алма матер.

Поклонението ще се състои на 8 октомври 2022 г. (събота) от 11.00 ч. в църквата на Малашевските гробища.

Проф. Тодор Бояджиев беше изтъкнат учен езиковед, чийто професионален и научен път остави ярка следа във Факултета по славянски филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Тодор Бояджиев е роден през 1931 г. и завършва специалност „Българска филология“ в Софийския университет през 1955 г. През 1960 г. става асистент в Катедрата по български език. Специализира в Прага в периода 1967-1968 г. Професионалният му път е тясно свързан със Софийския университет, където води лекционни курсове по българска диалектология и съвременен български книжовен език. Работил е и в университетите в Шумен, Пловдив, Велико Търново, Москва и Хамбург, като и в Института за български език при БАН. Тодор Бояджиев е дългогодишен ръководител на Катедрата по български език, зам.-декан и декан на Факултета по славянски филологии на Софийския университет, както и директор на Института за български език. През 1989 г. е избран за член-кореспондент на БАН.

Най-значимите научни приноси на Тодор Бояджиев са в областта на българската диалектология, фонетика и фонология. Той е автор на множество учебници и помагала по български език. Дългогодишен главен редактор на сп. „Български език и литература“.

Проф. Тодор Бояджиев беше неуморен изследовател, отдаден на българския език, уважаван учен с широка ерудиция и будна съвест, вдъхновяващ и обичан учител, достоен продължител на делото на строителите на българското езикознание.

Поклон пред светлата му памет!

От академичната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“