Начало / Новини / Новини и събития / Кръгла маса на тема „Българо-корейското академично сътрудничество“

   
Кръгла маса на тема „Българо-корейското академично сътрудничество“

Историческият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” бе инициатор на проведена кръгла маса на тема „Българо-корейското академично сътрудничество“, която се състоя на 28 юни 2022 г. в Заседателна зала 1 в Ректората.

Със свои презентации участваха гост-лекторите доц. Людмила Атанасова и доц. д-р Спас Рангелов от Университета Ханкук, Южна Кория. Те представиха аспекти в академичното сътрудничество и подчертаха ролята на Софийския университет за развитието на българистиката в Южна Корея.

1-1

Деканът на Историческия факултет доц. д-р Мира Маркова откри събитието и подчерта значението на интеркултурната комуникация за общуването в съвременния свят, както и необходимостта от регионални изследвания, които да поставят нов фокус върху историята, културата и локалното развитие на цели региони в променената геополитическа рамка.

В събитието се включиха студенти от специалност „История и геополитика на Балканите“. Деканът подчерта значението на програмата „Еразъм+“ за споделянето на добри практики в академичното сътрудничество между Софийския университет и Университета за чужди езици, Сеул, Южна Корея. По инициатива на Историческия факултет през 2019 г. в Университета Ханкук бе открит Център по българистика, който е единствен по рода си в Южна Корея.

1-4

Със своя презентация се включи докторант Яна Георгакиева, която сподели за натрупания безценен опит по време на осъществена мобилност по програмата „Еразъм“ в Университета Ханкук.

На събитието присъстваха още проф. Анисава Милтенова и доц. д-р Ирина Сотирова, ръководител на катедра „Кореистика“.

 

1-3