Начало / Новини / Новини и събития / Международна конференция, посветена на 100-годишнината от рождението на Жозе Сарамаго

   
Международна конференция, посветена на 100-годишнината от рождението на Жозе Сарамаго

В Аулата започна конференция, посветена на Жозе Сарамаго. Темата на научния форум е „Международната рецепция на литературното творчество на португалския писател“. Участват изследователи и преводачи от 15 университета в 12 страни.

На официалното откриване присъстваха ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. Мадлен Данова, посланикът на Португалия у нас г-жа Ана Мария Рибейро да Силва, комисарят на честванията на 100-годишнината от рождението на Жозе Сарамаго, посланици, участници в международната конференция, представители на дипломатическия корпус, студенти и преподаватели от специалност „Португалски филология“ към Катедрата по португалистика и лузофонски изследвания.

1-1

Проф. Яна Андреева, ръководител на катедрата, откри събитието по повод 100-годишнината от рождението на португалския писател и носител на Нобелова награда за литература Жозе Сарамаго, чието творчество придобива все по-голямо значение и разпространение по света. Конференцията е част от цикъла пътуващи конференции, които през 2022 г. се организират в четири европейски университета с действащи научно-изследователски катедри „Жозе Сарамаго“.

2-2

В основата на инициативата е първата катедра „Жозе Сарамаго“ в университета на Виго да се дебатират идеите на автора на „Есе за слепотата“, припомняйки си думите на Сарамаго, че човекът не трябва да се примирява с ролята на наблюдател. Той носи отговорност пред света и трябва да действа, да участва в случването на събитията. Настоящата конференция е резултат на този обединяващ катедрите проект. „Честваме днес литературното наследство на Жозе Сарамаго, което благодарение на многобройните преводи и академични изследвания, е достояние на всички по света“, каза проф. Андреева.

4-4

Ректорът проф. Анастас Герджиков отправи своя поздрав към присъстващите и отбеляза, че събитието е пример за това, което се опитваме да направим в хуманитарните науки, темата е важна, защото програмата показва, че не става дума само за рецепция на творчеството на Сарамаго, но и за това как в различни страни, различни народи могат да общуват помежду си и да опознават своите култури.

5-5

В Софийския университет предлагаме обучение по над 80 чужди езика, португалският заема важно място между тях, но няма как всички да бъдат наши студенти. Ако искаме да запознаем българското общество с португалската култура, а също да покажем българската култура в чужбина, са нужни преводи, литературни изследвания, да бъдем посредници към една широка публика, а не само нашите студенти. Затова конференцията е важна“, каза ректорът и пожела голям успех.

6-6

Деканът проф. Мадлен Данова отбеляза, че това е първата голяма конференция на новоучредената катедра по португалистика и лузофонски изследвания, първата след двугодишното затваряне. Тя изрази задоволството си, че конференцията е посветена на литературата и на една голяма литературна фигура. „Вярвам, че литературата е начинът, разбирайки и четейки я, да продължим да общуваме и да бъдем човешки същества“, допълни проф. Данова.

7-7

Тя пожела успех на всички участници и изрази увереността си, че научното събитие ще бъде много обогатяващо за слушателите, както и че очаква с нетърпение и публикуването на резултатите от плодотворните дискусии.

8-8

В своето приветствие посланик Ана Мария Рибейро да Силва посочи, че в период на несигурност, в който живеехме доскоро и който все още не е приключил напълно, литературата чрез книги или дигитални ресурси ни е позволила да имаме известна свобода и се превърна в инструмент в борбата срещу изолацията. Позволи ни да изследваме нови хоризонти, стимулира ума и творчеството ни. Показва различни идеи и култури, когато е било трудно да ги достигнем и опознаем по начина, по който сме свикнали.

Посланикът заяви още, че днес, когато се опитваме да създадем нова нормалност, инициативи като тази придобиват измерение, което надхвърля размисъла върху вселената на един писател. Карат ни да осъзнаем колко е важно във всяка част на света да имаме възможността да влезем в контакт с други реалности – понякога далечни, а понякога емоционално толкова близки до нас, каза посланикът.

3-3

Тук сме днес не само да отбележим стогодишнината от рождението на писателя и наближаването на 25-годишнината от получаването на Нобелова награда за литература. Тук сме, за да си припомним творчеството и личността на Жозе Сарамаго, каза още посланик Ана Мария Рибейро да Силва. Тя допълни, че наградите – литературни или други, винаги са признание за постигнатото. А така наречените кръгли годишнини като тази, са идеален повод за празненства и почит, като ни дават добри възможности да си спомним майсторското изкуство на тези, които почитаме.