Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Специалности / Магистърски програми / Новини от МП „Икономика и управление на публични ресурси” / Доц. д-р Тодор Ялъмов с коментар за възможностите за финансиране на младежкото предприемачество в България

   

09.05.2022

 

Конкурсите за предприемачи и стартиращи компании помагат на младите хора да се ориентират, да видят пътеката, по която трябва да преминат. Защото от идеята до получаването на финансиране пътят е наистина дълъг. Понякога дори не е нужно да получиш финансиране. Често е достатъчно да получиш менторска подкрепа, връзка с потенциален клиент и без финансиране. Конкурсът и критериите са съобразени с това кой къде се намира в жизнения цикъл на предприемачеството. Това коментираха Мартин Гиков, изп. директор и председател на Съвета на директорите на Фонд на фондовете (ФнФ) и доц. д-р Тодор Ялъмов, зам.-декан „Научноизследователска дейност, иновации и проекти“ на Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

imgonline-com-ua-CompressToSize-RgBiqN9G3dKTnw

Фонд на фондовете и Софийски университет „Св. Климент Охридски“ провеждат „Национален конкурс за най-добър младежки стартъп за 2022 г.“ под патронажа на Министерство на иновациите и растежа. Основните му цели са да се насърчи младежкото предприемачество, да се информират младите хора за възможностите за финансиране на стартъпи, да се обучат в изготвянето на бизнес планове и как да представят идеите си пред инвеститори. Допустими участници в него са всички студенти в български университети и младежи до 29-годишна възраст с иновативни бизнес идеи, включително и небългарски граждани със статут на постоянно пребиваващи в България.

„Критериите за класиране са класически за подобен тип състезания. Те са формулирани от фонд мениджърите партньори в конкурса – иновативна идея, екип, ако има прототип пазарно тестване. Но тъй като конкурсът е отворен, без квоти, все пак ще има значение дали си на идейна фаза, дали си на етап прототип или си на идейна фаза, дали имаш прототип или си във фазата на растеж и наистина търсиш финансиране“, коментира доц. д-р Ялъмов. „В подобни конкурси по-важното е да се изгради доверие, което по-късно може да се реализира в инвестиция и за това е важно инвеститорите да познават предприемачите, които сега кандидатстват, може би с идейна фаза“, допълни гостът.

„Както предприемачите се борят за инвестиция, така и инвеститорите се борят за качествените предприемачи. Така че ако си достатъчно добър предприемач, ти можеш да си позволиш да избираш кой да инвестира в теб“. „Това е едно от нещата, които според мен трябва участниците в нашия конкурс да разпознаят, че те също имат преговорна сила и също могат да избират кой да инвестира в тях“, заяви доц. Ялъмов.

Целият коментар можете да чуете тук.