Начало / Новини / Новини и събития / Проф. д-р Гергана Петкова бе отличена с почетната грамота на министъра на външните работи на Япония

   
Проф. д-р Гергана Петкова бе отличена с почетната грамота на министъра на външните работи на Япония

На 25 март 2022 г. в Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет се проведе церемония по награждаване на проф. д-р Гергана Петкова, ръководител на Катедра „Японистика“ към Факултета по класически и нови филологии, с почетната грамота на министъра на външните работи на Япония.

Високото отличие на министъра на външните работи на Япония се връчва в знак на признание към заслугите на индивидуални лица и институции, подбрани сред широк кръг кандидати, които развиват активна дейност в различни сфери на международните отношения и имат особено голям принос за насърчаване на приятелството и доброжелателството на своите държави с Япония. Почетната грамота има за цел да покаже още по-голяма подкрепа и разбиране на всички обществени нива към тяхната дейност. Награждаването на проф. д-р Гергана Петкова е висока оценка за работата й по насърчаване на обучението на японски език в България.

На събитието присъстваха посланикът на Япония Н. Пр. Хироши Нарахира, заместник-ректорът на Софийския университет проф. д-р Васил Маринов, деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. д-р Мадлен Данова, колеги и близки на проф. Петкова.

3

Посланикът на Япония Н. Пр. Хироши Нарахира заяви, че за него е радост да връчи наградата на проф. д-р Гергана Петкова. По думите му Катедра „Японистика“ на Софийския университет има изключително важна роля за развитието на обучението по японски език. Посланикът подчерта, че проф. Петкова като изследовател на японския език и култура има огромен принос за продължаване на тези добри традиции на катедрата. Тя има заслуги за развитие на обучението по японски език, участва активно като основна движеща фигура в организирането и провеждането на редица конференции, свързани с японския език и култура. Този дългогодишен труд и постижения на проф. Петкова са допринесли за развитието на обучението и изследването на японския език и култура в България, а също така и за насърчаване на взаимното разбирателство и приятелство между Япония и България.

5

Проф. Гергана Петкова не скри вълнението си и заяви, че приема грамотата с огромна благодарност. „В последните години се намираме в изключително тежко състояние, породено от световната пандемия. Последният един месец предизвика много сериозни тревоги в международната общност. В тези изключително динамични и сложни времена приемам тази награда като знак за надежда за едно по-добро бъдеще“, каза проф. Петкова. Тя заяви, че нейният живот от 19-годишната й възраст е свързан със Софийския университет, с Япония, с японския език и култура, на които е посветила последните повече от 25 години. „Сега, когато поглеждам назад, зад всички тези години и получавайки тази награда, осъзнавам напълно, че тя не е само плод на моите усилия. Че всъщност благодарение на много, много личности съм днес тук, пред вас. На всички тях искам да изкажа своята дълбока благодарност“, каза проф. Петкова и благодари за подкрепата на своите родители, на своята сестра, на съпруга си. Проф. Петкова заяви още, че има късмета да работи в изключителна академична среда, в която всички заедно развиват академичните ценности на всички времена и това е Софийският университет „Св. Климент Охридски“.

8

По думите й през последните седем години благодарение на изключителната подкрепа в лицето на проф. Мадлен Данова Катедра „Японистика“ се развива изключително успешно и може да реализира редица проекти. Проф. Петкова благодари и на своите колеги и приятели, с които през всичките тези години заедно са развивали българската японистика. По думите й работата не е просто работа, а вдъхновяващо приключение. Проф. Петкова изрази и огромната си благодарност към японското посолство, на редица служители в него, защото в последните години благодарение на изключителната им подкрепа българската японистика и Катедра „Японистика“ успява да върви напред.

6

Накрая проф. Петкова заяви: „Днес е Благовещение – един изключително хубав български празник. Празник на надеждата и на светлината. Надявам се с тази надежда и с тази светлина да продължим напред“.

7

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. д-р Васил Маринов поднесе поздрав към проф. Петкова от името на ректора проф. дфн Анастас Герджиков. В него се казва, че получената награда е висока оценка за работата на проф. Петкова като преподавател и ръководител на Катедра „Японистика“, за нейната отдаденост към професията си и особено за заслугите й за добрите отношения между България и Япония и приятелството между двата народа. „С неуморната си ежедневна работа Вие предавате на младите хора знания, с които да опознаят страната и културата, надграждате здрав мост между два народа, географски далечни един от друг. Мост, който позволява на българи и японци да опознаят по-добре своите традиции, обичаи и история и който да бъде в основата на настоящо и бъдещо ползотворно сътрудничество между страните ни“. В поздравителния адрес ректорът на Софийския университет благодари за отличната работа на проф. Петкова и за високия й професионализъм и пожелава още много успехи, както и много студенти, с които да се гордее. В него той изразява и убеждението си, че и в бъдеще ще имаме подкрепата на японската страна за още по-успешно развиване на ползотворните ни отношения в областта на образованието, науката, културата и езика.

9

Деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. д-р Мадлен Данова заяви, че е изключително щастлива да поднесе своя поздрав по повод голямата награда. Тя изрази благодарността си към японското посолство, както и към японското правителство, което оцени високо работата на проф. Петкова. Проф. Данова заяви, че е горда от развитието на Катедра „Японистика“ и допълни, че наградата на проф. Петкова е огромен стимул да продължи работата – и нейната, и на катедрата, за разпространението на японската култура и на японския език. Деканът пожела на проф. Петкова никога да не губи ентусиазма, с който винаги се е отличавала, и желанието си да постига нови и нови неща, дори и тези, които изглеждат невъзможни за постигане.

10

Доц. Вяра Николова, преподавател в Катедра „Японистика“, поднесе поздрав от името на катедрата. В него се казва, че тази грамота е знак за признание за усилията, които проф. Петкова полага за утвърждаване за позициите на японския език и култура в България, знак за развитие на международните отношения и приятелство между България и Япония. В адреса се казва още, че със своя ентусиазъм проф. Петкова разпалва състезателния дух у колеги и студенти – непрестанно да търсят себе си, да развиват своите интереси и да вярват в мечтите, които могат да бъдат постигнати само и единствено с постоянство и упорит труд.

12
15