Начало / Новини / Новини и събития / Научна конференция „Облеклото в българските земи в миналото. Особености на изворите“

   
Научна конференция „Облеклото в българските земи в миналото. Особености на изворите“

В Конферентната зала на Софийския университет започна двудневната научната конференция „Облеклото в българските земи в миналото. Особености на изворите“. Организатори на научния форум са Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Институтът за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН. Събитието се осъществява по проект, финансиран от Фонд „Научни изследвания“.

Конференцията бе открита от проф. Маргарет Димитрова, която посочи, че целта е да бъдат съпоставени различни подходи към различни извори и да се помисли дали е възможно те да се допълват взаимно. „Затова много разчитаме не само на докладите, но и на дискусиите към тях“, отбеляза проф. Димитрова и допълни, че конференцията е част от проект по проучване на извор от края на 19 век.

1-1

Проф. Гергана Дачева, зам.-декан на Факултета по славянски филологии, също поздрави присъстващите и посочи, че програмата е много обещаваща, а темите на докладите са изключително интересни. Тя благодари на организаторите за избраната тема и на участниците, които са се включили. В заключение проф. Дачева пожела успешна и ползотворна конференция и изрази надежда, че форумът ще премине на високо професионално ниво.

2-2

Директорът на Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН доц. Петко Христов посочи, че е щастлив и горд от това, което форумът и реализацията на проекта показват: „Това е толкова модерната дума синергия. Синергия между различни институции – БАН, Софийския университет, Архива на БАН, съвместна работа между експерти с различна подготовка, различна експертиза по една толкова етнографска тема“. По думите му това показва, че такава синергия може да бъде постигана и може да даде много добри резултати. Той изрази надеждата си, че това ще продължи и в бъдеще. Пожела ползотворна работа и дискусии, които да доведат до ново знание.

3-3

В рамките на конференцията ще бъдат чути докладите: „Местно производство, облекло и езиково богатство“, „Видинският сиджил“ от Стамболово време“ (османски документи за облеклото на мюсюлманската общност във Видин и Видинско), „Езикови бележки върху носията на нестинарите“, „Дантелата в облеклото на българката. Процесите на промяна след Освобождението, отразени в периодичния печат в края на 19 и началото на 20 век“ и други.

Програма