Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2019 на Богословския факултет

   
Завърши випуск 2019 на Богословския факултет

30 бакалаври и 32 магистри от випуск 2019 г. на Богословския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. Абсолвентите, които завършват с отличен успех, са 19.

Празничната церемония се проведе в Аулата в Ректората и бе открита от декана на факултета доц. д-р Ивайло Найденов. На празника присъстваха Негово преосвещенство Величкия епископ Сионий, игумен на Бачковския и Троянски манастири, духовници, преподаватели и близки на абсолвентите.

1

Деканът заяви, че богословите обикновено се разделят с думите – напътствия на Спасителя към апостолите: „Идете и научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светия дух. На мен ми се иска да кажа: Останете тук. И научете останалите тук. Защото жетвата е голяма, а работниците са малко. Уважаеми колеги, накъдето и да тръгнете, с каквото и да се занимавате, когото и да учите, знайте, Христови сте. И вярвам убедено, че за да сте такива, принос има академичното семейство на Богословския факултет, към което се присъединихте преди години и се случи това чудо с вас, за което свети апостол Павел казва „В Христа се кръстих, в Христа се облякох“, т.е. христови сте“.

2

По думите на декана, няма по-голяма гаранция за успех от това. Той отбеляза, че „въоръжени“ със своята диплома от Богословския факултет на Софийския университет, ще тръгнат по пътя на живота. „Какъв ще е той – ваш ще си е, а вие сте христови. За здраве и успех, лек път!“, каза в заключение доц. Найденов.

3

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков се обърна с поздрав към абсолвентите, техните преподаватели, семейства и гости и заяви, че те завършват един факултет, който прави излишно това да ги насърчава за това какво ще работят и дали ще си намерят работа, както често прави в други факултети. „Мнозина от вас вече служат и работят това, за което са се почувствали призвани. За мен по-важното е да ви пожелая да се чувствате винаги удовлетворени от този избор, защото той е правилният избор“, посочи проф. Герджиков.

8

Ректорът заяви, че часове преди церемонията по връчване на дипломите на випуска на Богословския факултет, в същата зала в Ректората слово произнесе най-новият почетен доктор на Софийския университет проф. Лима, преподавател по литература от Португалия. Цялата й лекция бе посветена на това, че в съвременното общество все повече ни липсва духовността. Проф. Герджиков разказа за цитираните от нея примери и изказвания на хора от Франция, през САЩ до Корея, които са обезпокоени от това, че нашето общество, ръководено от науката и напредналата технология, ни осигурява все повече удобства и въпреки това се чувстваме все по-неудовлетворени поради липсата на духовност, посочи проф. Герджиков. Той допълни, че според тези автори ние се чувстваме длъжни като всички останали да бързаме, да гоним успеха, най-вече материалния, но изобщо да тичаме, да бързаме за някъде. „И когато намерим миг спокойствие, за да се замислим за важните неща, се чувстваме гузни, че не правим като всички други и не преследваме някакви спешни цели. Това, според тези автори води до отлив от духовността и ни лишава от най-човешкото в хората“, подчерта проф. Анастас Герджиков. Той пожела на абсолвентите на Богословския факултет никога да не достигат до там, винаги да преследват само една цел, и тя е духовната цел и винаги да се чувстват удовлетворени от избора, който са направили. С тези думи ректорът обяви випуск 2019 г. на Богословския факултет за завършил.

11

От името на магистрите Анахид Мамиян, която завършва с пълно отличие, също поздрави колегите си и техните гости и се върна в спомените си към началото на следването си в Богословския факултет. Тя отбеляза, че то е надминало значително предварителните й очаквания, а още в края на първия семестър е осъзнала, че решението да запише тази магистратура е едно от най-смислените в живота й. Тя изтъкна високото ниво на преподавателите във факултета, които са удивлявали студентите със своите знания, а със своя ентусиазъм, жива вяра и добронамереност са успели да ги вдъхновят, да събудят интереса им към изследване и задълбочаване. Анахид Мамиян говори за разнообразието на студенти в Богословския факултет – хора от различни поколения, социален статус, професии, научни интереси: „Толкова уникални всеки за себе си и в същото време толкова близки – обединени от най-важното – братя и сестри в Христа“.

6

Тя посочи, че през годините е създала безценни приятелства и е изживяла прекрасни мигове, че пътищата им ще се разделят, но Светото причастие ги е свързало завинаги и ще разказват с усмивка за отминалите мигове. В заключение Анахид Мамиян благодари на целия академичен състав на факултета и неговото ръководство, на ръководителите на катедри и магистърските програми, на всички състуденти и на Спасителя, без когото нищо не би имало смисъл.

17

Абсолвентът Ботьо Димитров, който също е сред отличниците на випуска, посочи, че животът на човека е път, различни пътеки, които извървяваме и тръгваме по нови. По думите му, заедно с колегите му с радост, но и с нотки на жалост, поглеждат назад и виждат, че са извървели една от своите пътеки в живота, минали са през нея, несъмнено с огромно вълнение. Той посочи, че десетки спомени минават през умовете им днес – за надеждите, преживяванията, за радостите и тъгата в студентските дни, за срешите и разделите, за приятелите, за любовта на младостта, за академичните занимания и пътувания, които са им дали нови знания, но и повече въпроси. Научили са не само практически умения, но и че човекът е личност, призвана да порасне в авторитет – преподавателите и духовниците, които са ги стимулирали в пътя на тяхното развитие. От името на своите колеги благодари на всички преподаватели и авторитети, че са им предали любовта към богословието и са запалили в сърцата буен огън от обич към Писанието и думите на Христос.

19

В края на словото си Ботьо Димитров се обърна към колегите си с надежда след време пътищата им отново да се пресекат: „Нека продължим пътя си озарени и ние и приложим всичко, научено в Университета на практика в живота. Ние сме бъдещите духовници и учители по вероучение на нашата страна. Да стъпим с усмивка на площад „Св. Неделя“ и тръгнем като апостоли на милостта и нежността из света. Оттук до края на света е пътят на нежността. От края на света във вечността за всички е бащината топлина. Честито дипломиране, на добър път!“.

14

Церемонията продължи с връчване на дипломите.

15
16
12