Начало / Новини / Календар / Кръжок по астрономия: Разговор за предстоящи астрономически явления

Астрономическа обсерватория, парк "Борисова градина"

Съвсем скоро предстои едно от най-интересните астрономически явления за 2019 г. На 11 ноември (понеделник), от 14:35:20 ч. официално време до залез слънце, ще можем да наблюдаваме преминаване на планетата Меркурий пред слънчевия диск (пасаж или транзит на Меркурий). От нашата страна ще може да се проследи почти половината от явлението, но без самото максимално приближаване на планетата до центъра на слънчевия диск – на 72" от него, което ще бъде в 17:19:30 ч. Тогава Слънцето ще е вече залязло за нас. На 11 ноември за София Слънцето ще залезе в 17:08 ч.

На кръжока, който ще се проведе на 7 ноември 2019 г. от 19.30 ч. в Астрономическата обсерватория в парк „Борисова градина“, ще обсъдим причините, поради които се случват пасажите на вътрешните планети пред Слънцето и методите за безопасно наблюдение на предстоящия пасаж.

grafika

На фигурата: видимият път на Меркурий пред Слънцето от началото на пасажа (контакти 1 и 2) до залеза на Слънцето в 17:08 ч. за София.

Пътят на планетата ще изглежда изкривен в дъга, ако фотографираме явлението през даден интервал време, с телеобектив монтиран на обикновен фотографски статив (алт-азимутална монтировка) и ако след това комбинираме кадрите.

 

15

Пенчо Димитров Маркишки е роден на 23 юли 1970 г. в гр. Шумен. Проявява интерес към астрономията от ранните си ученически години. През 1985 г. започва да практикува фотография и астрофотография, а по-късно конструира първите си стационарни и преносими инструменти за фотографски астрономически наблюдения. За това спомага и професията му – „Контролно-измервателни прибори и автоматика” в предприятия от химическата промишленост.

Има много публикации в наши и в чужди научнопопулярни издания, посветени на оптиката, астрономията и астрофотографията. От 2008 г. работи като оптик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН и в Катедра „Астрономия“ при Софийския университет „Св. Климент Охридски“.