Начало / Новини / Календар / Дубравка Угрешич ще бъде удостоена с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

Аула, Ректорат

На тържествена церемония, която ще се състои на 23 октомври 2019 г. от 11.00 ч. в Аулата в Ректората, хърватската писателка Дубравка Угрешич ще бъде удостоена с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото висше училище в България е на Факултета по славянски филологии.

Дубравка Угрешич ще произнесе академично слово на тема: „Сорбона бонбони или моите университети“.

Дубравка Угрешич е добре позната в България, изучава се в университетските курсове и по произход е свързана с България. Родена е на 27 март 1949 г. в Кутина, Югославия (днес Хърватия). По майчина линия произходът й е български. Завършва сравнително литературознание и руска литература в Загребския университет. Почти две десетилетия преподава руска литература в Института по теория на литературата на същия университет. Издава редица научни публикации, преди всичко в областта на руския авангард. В края на 70-те и през 80-те години на миналия век се появяват ранните й книги с художествена проза, с които се налага като един от най-талантливите и разпознаваеми съвременни автори в родната си литература. В началото на 90-те години на миналия век, в контекста на етническите конфликти и войните в бивша Югославия, Дубравка Угрешич изразява категорична антинационалистическа и антимилитаристична позиция, което я превръща в обект на атаки в пресата от страна на националистическите среди. Публичният натиск и изолацията, в която е поставена, я принуждават да напусне родината си през 1993 г. Установява се в Амстердам, където живее и днес.

plakat DHC Ugreshich

От 90-те години на миналия век до днес Дубравка Угрешич издава редица стойностни произведения, които я превръщат в един от най-значимите и авторитетни съвременни европейски писатели. Особено голямо признание й носят книгите „Култура на лъжата“, „Американски речник“, „Музеят на безусловната капитулация“, „Четенето забранено“, „Министерство на болката“, „Баба Яга снесла яйце“, „Лисица“ и др. Творчеството й представлява безспорно художествено постижение, преди всичко в жанровете на романа и есеистиката.

Произведенията й са преведени на над 20 езика. Носителка е на редица престижни литературни награди като НИН-овата награда (1988), Европейската награда за есеистика „Шарл Вейон“ (1996), нидерландската награда Verzetsprijs (1997), Австрийската държавна награда за европейска литература (1998), наградата „Хайнрих Ман“ на Академията на изкуствата в Берлин (2000), италианската награда „Ферония“ (2004), награда „Джеймс Типтри“ (2010), наградата „Жан Амери“ за есеистика (2012), Международната литературна награда „Нойщат“ (2016), награда „Виленица“ (2016) и др.

Нейни произведения са номинирани в списъка на финалистите на авторитетни литературни призове като „Стрега“ (2003), „Ангелус“ (2007), международната награда „Ман Букър“ (2009) и др.

Дубравка Угрешич е гост лектор в множество университети: Харвардски университет, Колумбийски университет в Ню Йорк, Калифорнийски университет в Лос Анджелис, Свободен университет в Берлин, Амстердамски университет, Централноевропейски университет в Будапеща, Университет Уеслиън в Мидълтън, Университет на Северна Каролина в Чапъл Хил.

Творчеството на Дубравка Угрешич е добре познато в България. Повечето й книги са преведени у нас, а с публикуването им са ангажирани някои от най-реномираните български издателства, както и някои от най-авторитетните преводачи – Жела Георгиева, Людмила Миндова, Русанка Ляпова. За интереса към произведенията й у нас говори фактът, че в последно време част от тях претърпяват втори издания. Авторката е гостувала неколкократно в България във връзка с различни литературни форуми и събития.