Начало / Новини / Календар / "Оперният артист в дигиталната ера" с оперната певица Мила Михова

Театрална зала „Алма Алтер“, Софийски университет

Събитието е част от „За музиката“ - замислен като диалогичен формат, чиято цел е да даде възможност да мислим, слушаме и разговаряме за музика по начин, който не е затворен нито в „закодирания“ строго професионален език, нито в чисто любителската битка на вкусове. Всяка от срещите в тази серия ще предложи различна перспектива, зададена от предпочитанията на подбраните гости към определени теми, свързани с различни музикални епохи, разнообразни исторически и социокултурни контексти, стилове, жанрове, тенденции, и разгърнати въз основа на представителни извадки от техни любими музикални произведения. Подобна перспектива предполага по-интимна атмосфера, предразполагаща към споделяне на подчертано лично – както любителско, така и професионално – отношение към музиката. Водещ на разговорите ще бъде музиковедът Илия Граматиков, диригент, преподавател по история на музиката и артистичен директор на фестивала ppIANISSIMO.

Мила Михова (сопран) завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров”. Учи при българското сопрано Дарина Такова. През 2013 печели стипендията на Фондация „Борис Христов” за участие в оперното студио на Националната академия „Санта Чечилия” в Рим, където работи с оперната дива Рената Ското. От 2017 специализира с експерта по метода Voice Craft Лукреция Меса. Носителка е на награди от престижни конкурси. Репертоарът й включва редица роли и многобройни арии и ансамбли от Хендел, Моцарт, Доницети, Росини, Белини, Верди, Пучини, Масне, Гуно, Равел, Бърнстейн, Мур и др. Понастоящем е постоянен гост на Програмата за млади творци Fabbrica на Римската опера.

Модераторът на серията от разговори, Илия Граматиков, завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков” с пиано и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” (НМА) с хорово дирижиране и музикознание. Специализира в Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена. През 2015 защитава докторска дисертация в областта на съвременната музика. Понастоящем е преподавател по история на музиката в НМА. През годините работи за БНР и БНТ, както и по различни авторски образователни проекти. Участва в различни научни и творчески форуми и е автор на множество публикации. Диригент е на Дамски хор „Морфова – Прокопова”. Артистичен директор е на Международния фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO.

Всички събития се провеждат в Театрална зала „Алма Алтер“ в Софийския университет с начален час 19:00. Входът е свободен.

1