Начало / Новини / Календар / Изложба на Есра Ерсен: "Какво знаем"

Галерия "Алма Матер"

Какво знаем/What We Know e изложба в две части на живеещата в Германия турска художничка Есра Ерсен. С нея Ерсен показва за пръв път у нас тясно свързаната си с България видеоинсталация A Possible History I/Възможна история I и продължението й, създадено за 14-ото Истанбулско биенале с куратор Каролин Христов-Бакърджиев.

Откриването на 21 февруари от 18.00 часа в Галерия “Алма Матер” (северно крило на Ректората) ще бъде последвано от дискусия с участието на художничката, куратора Виктория Драганова/Swimming Pool, проф. Александър Кьосев от катедра “История и теория на културата” в Софийския университет и галериста на “Алма Матер” Кирил Василев (на английски език). Началният час на дискусията е 19.00 часа.

На пресечната точка между документалния жанр и фикцията, “Какво знаем” преплита миналото и настоящето на Турция и няколко балкански държави, като проблематизира конкретно културната история и историографията в България. Изложбата се състои от две видеоинсталации, заснети като исторически проучвания на измислен герой на име Е и поставени в различни точки на града – едновременно в диалог една с друга и с конкретните изложбени пространства.

В Галерия „Алма Матер“ (21 февруари – 8 март) ще бъде представена Възможна история I: Докато мислят, някои си играят с мустака, други кръстосват ръце (2013), разработена за Zentrum Moderner Orient (ZMO) в Берлин. Във филма Е пътува до София по следите на османските пратеници и автори, писали за Балканите в края на 19-ти и началото на 20-ти век. Чрез богат визуален материал – собствени рисунки, текстове и документи от ориенталските колекции на Националната библиотека, Ерсен вади на бял свят един непознат поглед към следосвобожденска България, но и поставя въпроси за прочита на османското минало у нас.

В Swimming Pool (21 февруари – 31 март ) ще бъде представена Възможна история II: Tурски герои, китайски дрънкулки (2015), създадена за 14-тото Истанбулското Биенале с куратор Каролин Христов-Бакърджиев. Тази инсталация съсредоточава разказа си върху политическия проект за турска нация, който подобно на много други започва като конструкт и въображаемо пространство, преди да се превърне в географско място. Филмът изследва преди всичко визуалната култура в новооснованата турска република и как някои нейни аспекти биват преекспонирани, а политически неудобните – покрити. Възможна история II разкрива една “война” на образи, обхващаща телевизионни сериали, комикси и учебници, музеи и публични институции.

“Какво знаем” разглежда преди всичко въпроса какво наричаме “истина”, пише в текста към изложбата кураторът Виктория Драганова. “Работите на Ерсен резонират с различни опити за осмисляне на миналото, но пък с откровената си субективност директно смущават всяка една интерпретация, целяща обективност. Taка те сякаш най-вече посредничат между политически манипулативното, изследователски вярното и лично преживяното в създаването на история”.

В допълнение в Националната библиотека в съседство ще бъдат изложени книги и документи от отдела “Ориенталски сбирки”, с които Ерсен работи по време на изследването си в София.

В деня на откриването и двете пространства – Swimming Pool и Галерия “Алма Матер” – ще отворят врати още в 16 ч. На 22 февруари от 18 ч. в Swimming Pool ще има неформален разговор с Есра Ерсен. За подробности следете страницата на събитието във “Фейсбук”.

С финансовата подкрепа на: ifa (Institut fuer Auslandsbeziehungen, e.V.).

 

1-2