Начало / Новини / Календар / Кръжок по астрономия: Астрономия в Южната Европейска Обсерватория и защо човечеството има нужда от една фундаментална наука за космоса

Зала А205 или А207, Физически факултет, бул. "Джеймс Баучър" 5

Лектор ще бъде д-р Валентин Иванов – Европейска Южна Обсерватория.

Д-р Валентин Иванов е роден в гр. Бургас. Завършва магистратура по физика със специалност „Астрономия“ в Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ през 1992 г. Защитава докторат по астрономия в Аризонския университет в Тюсон през 2001 г. и оттогава до днес работи в Европейската южна обсерватория. Първо в Чили, а от началото на 2015 г. - в Германия. Работата му е свързана с големи обзори на небето в инфрачервената област на вътрешната част от Млечния път и на Магелановите облаци. Научните му интереси са широки. Обхващат екзопланети, звездни купове и далечни квазари. Обединява ги работата в инфрачервения диапазон.

Загадъчните светлини в небето разпалват въображението и стремежа на хората от древни времена. Това ни е подтикнало да създаваме телескопи и обсерватории, за да можем да видим светлините по-отблизо и да се потопим в дълбините на пространството.

 

Валентин Иванов ще ни разкаже за една от тези ,,катедрали'', посветени на Космоса - южната европейска обсерватория (ESO). Ще ни обясни как работят обсерваториите и защо астрономията и астрономите са необходими на човечеството.

VIvanov

Водещ на кръжока: Християн Михайлов

Кръжокът по Астрономия към Катедра "Астрономия" се провежда от над 110 години. Негов основател е световноизвестният математик акад. Кирил Попов, първият доктор по астрономия в България.