Начало / Новини / Календар / 13 финалисти в състезанието „Пазим езика си“ ще се изправят пред авторитетно жури в Аулата на Софийския университет

Аула, Ректорат

На 25 май от 10 часа в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се проведе финалният кръг на състезанието по български език „Пазим езика си“. В него ще участват 13 от децата, показали най-добри резултати в първия кръг на надпреварата, който се проведе на 12 май в две възрастови групи – V и VI-VII клас. Учениците са от София, Бургас и Хасково. (Всичко за класирането може да намерите на www.zhivatavoda.bg)

Състезателите отново ще бъдат разделени в две групи, но този път ще бъдат изпитвани в реално време, пред публика. Те ще се изправят пред две задачи. В първата ще трябва да изберат изречения, в които няма правописни и пунктуационни грешки. Втората е смислово подреждане на изречения в текст.

Работата им ще бъде оценявана от авторитетно жури с председател езиковедът проф. д.ф.н. Владко Мурдаров. В него участват още Рени Стоичкова, учител по български език и литература и автор на редица учебни помагала, изработила основната част от изпитните задачи; Мариана Манчева, директор на СУ „Васил Левски“ в Карлово, както и проф. Владимир Атанасов и проф. Татяна Ангелова, представители на катедрата „Методика“ във Факултета по славянски филологии в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Състезанието „Пазим езика си“ е организирано от гражданското сдружение „Живата вода на България“ в партньорство със Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и агенцията за маркетинг и комуникации Knowbox и тяхната инициатива „Как беше на български?“.