Начало / Новини / Новини и събития / Тринадесети празник на японската култура "Бункасай"

   
Тринадесети празник на японската култура "Бункасай"

Празникът на японската култура "Бункасай" тази година премина под мотото „Периодът Едо - Любовта и Мечът”. Той бе под патронажа на посолството на република Япония у нас, провежда се за тринадесета поредна година и е в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Празникът на японската култура “Бункасай” е ежегодно събитие, което организират студентите на специалност „Японистика“ в Софийския университет. Провежда се в рамките на един ден и има за цел популяризиране на японската култура в България и запознаване на гостите със специалност „Японистика“, както и възможностите, които тя предлага. Тази година темата е насочена към един от най-значимите периоди в японската история - Едо (1603 - 1868), период на затваряне на страната и прекратяване на връзките с останалите държави; на мир, на разцвет на японската култура, на развитие на различни емблематични японски изкуства.

Bunkasai (1)

Гости на събитието бяха заместник-ректорът на Софийския университет доц. Елиза Стефанова, директорът на Центъра за източни езици и култури проф. Александър Федотов, зам.-деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. Милена Попова, посланикът на Япония у нас Масато Ватанабе, проф. дфсн Нако Стефанов от Центъра за източни езици и култури, г-н Аджичи от Корпорация „Мицубиши“, студенти, преподаватели, близки и гости.

Bunkasai (43)

Студентите от специалност „Японистика“ отправиха своята благодарност към Корпорация „Мицубиши“ за изключителната щедрост и помощ, която оказва през годините и подкрепата на тазгодишното издание на Бункасай, както и на Студентския съвет на Софийския университет за финансовата подкрепа.

Bunkasai (5)

Доц. Антон Андреев, в.и.д. ръководител на Катедра „Японистика“, приветства присъстващите и посочи, че кандидат-студентите често избират специалност „Японистика“ преди всичко заради съвременната японска култура, представена от манга и аниме, но тази година са решили да обърнат вниманието си към един интересен период от японската история, когато в уникалните условия на самоналожена изолация японската култура постига истински златен век, когато се зараждат първите кълнове на японската модерност. Той изрази увереността си, че за всички присъстващи ще бъде интересно да бъдат част от празника.

Bunkasai (4)

Посланикът на Япония у нас Масато Ватанабе изрази вълнението си да присъства на събитието и благодари за усилията на всички участници и организатори. Той отбеляза, че се радва, че тазгодишната програма е още по-пълноценна и интересна.

Посланикът отбеляза, че се надява и в бъдеще да допринасят активно за популяризирането на японската култура в България, пожела успех на празника, здраве и щастие на присъстващите и по-нататъшно развитие на отношенията между Япония и България.

Bunkasai (6)

Заместник-ректорът на Алма матер доц. Елиза Стефанова поздрави от името на ректора всички организатори, гости и участници в празника. Тя подчерта, че Софийският университет дава особено значение на присъствието на японския език и култура и знак за това е и новосъздадената наскоро самостоятелна Катедра „Японистика“ във Факултета по класически и нови филологии. Доц. Стефанова отбеляза, че с подобни изяви дават възможност за докосване до японската култура и тя става достояние на по-голяма част от българите. Заместник-ректорът благодари на всички, които подкрепят изявата и пожела това да е поредният истински празник на японската култура в България.

Bunkasai (7)

Заместник-деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. Милена Попова посочи, че езикът и културата са неразривно свързани – езикът е част от културата, езикът е текст в текста. Тя подчерта, че вътрешната форма на японския език е обусловена от представата на японците за света и за самите себе си. „Така например един чужденец не би могъл да разбере защо една фраза би могла да бъде формулирана по 20 различни начина в зависимост от социалното положение, пола, възрастта на адресата, дължими и оказани услуги и т.н. без да вникне в жизнената философия на японците, в дълбокия смисъл на техните ритуали, култивиращи смирение и уважение към другия“, изтъкна проф. Попова и посочи, че стремежът към хармония с природата би обяснил съществуването на такива нежни и романтични празници като съзерцаването на вишните и пълнолунието.

Bunkasai (8)

Самобитната и уникалната японска култура е известна в целия свят много явления и културни практики. Проф. Попова обърна внимание на един интересен факт и пример за взаимно влияние и културен обмен – японската живопис е оказала влияние на някои от френските импресионисти и на испанския художник Пабло Пикасо, който е популярен в Азия и от своя страна оказва влияние на известния японски художник Таро Окамото, чиято творба The Myth of Tomorrow е отговор на „Герника“ на Пикасо. „И двете произведения са протест срещу ужасите на войната и без съмнение контактите на творците, учените, езиците и културите отварят перспективата, разколебават стереотипите, стимулират креативността. Ето защо културно събитие като днешното е празник за душата, ума и сетивата“, изтъкна проф. Попова и благодари на всеотдайните организатори, преподавателите и студентите от Катедра „Японистика“ за това, че предоставят тази прекрасна възможност да опознаем японската култура в дълбочина и да й се насладим.

Bunkasai (9)

След официалното откриване присъстващите имаха възможност да усетят атмосферата на епохата Едо по време на целия ден в сценичната и в извънсценичната част. Събитието бе увлекателно и информативно, а гостите се докоснаха до японските култура, мислене и естетика.

Bunkasai (10)

Празникът включваше различни сценични изяви, демонстрации, презентации, уъркшопове, интерактивни игри с образователен характер и др. Сценичната част на тържеството се състоеше от пиесата "Любовта и Мечът", описваща ключова битка през периода Едо, викторина, традиционни и модерни танци.

Bunkasai (22)

Извънсценичната част бе представена от уъркшоп-стаи с разнообразна тематика, които запознаваха гостите с различни аспекти на японската култура, както и с дейността на специалност „Японистика“. Гостите на празника имаха възможност да научат за тънкостите на калиграфията, да посетят стаята на ужасите обаке, да разберат повече за традиционните японски игри, да посетят стаята “бушидо - пътят на воина”, чайна стая, стая “дзен”, да облекат лятно кимоно “юката”, да слушат японски кратки разкази ракуго и др. Най-сръчните посетиха стаята за ръкоделие, оригами и фурошики, най-малките посетители се забавляваха в стаята за пиксел арт, а по-големите участваха в конкурс за рисунка в стаята за аниме и манга.

Bunkasai (18)
Bunkasai (20)
Bunkasai (30)