Начало / Новини / Календар / Публична лекция на Майкъл Грийн в рамките на серията „Лекции за развитие Капушчински“

Аула, Ректорат

Как постигаме Целите на устойчивото развитие? Поуки от Индекса за социално развитие

На 21 май 2018 год., от 15:00 ч., в Аулата на Софийския университет ще се проведе публична лекция за целите на устойчивото развитие на икономиста Майкъл Грийн, изпълнителен директор на Настоятелството за социално развитие.

Събитието е част от утвърдилата авторитета си международна „Лектория за развитие Капушчински“, носеща името на изтъкнатия полски журналист и писател Ришард Капушчински, автор на редица книги и репортажи за развиващите се страни по цял свят. Лекторията е съвместна инициатива на Европейската комисия, Програмата за развитие на ООН и партньорските университети и тинк-танкове за развитие. От 2009 год. досега са проведени повече от 80 лекции, посетени от над 25 000 човека.

Настоящото издание се реализира със съдействието на Асоциацията за социални изследвания и приложни научноизследователски практики и Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

За да присъствате на лекцията на 21 май в Ректората, е необходимо да направите предварителна регистрация. Събитието ще бъде предавано онлайн на живо през уебсайта на лекторията: kapuscinskilectors.eu, както и в социалната мрежа Twitter (използвайте #KAPTalks).

„Целите за устойчиво развитие“ поставят пред съвременното общество сериозна и амбициозна програма с глобално измерение, която вече провокира редица въпроси и притеснения за реализирането сред политическите и икономическите анализатори по цял свят. Икономистът Майкъл Грийн, изпълнителен директор на Настоятелството за социално развитие, ще сподели познанията и наблюденията си върху Индекса за социално развитие, за да покаже колко дълъг път ни предстои още и какво е необходимо да се направи за постигането на тези цели.

a7881db72fa6e7a9db54b56699fe13ac5fcc36f7_2880x1620

Майкъл Грийн е съавтор (заедно с Матю Бишоп от The Economist) на широко коментираното изследване „Philanthrocapitalism: How Giving Can Save the World and The Road from Ruin: A New Capitalism for a Big Society“. Грийн е бил ръководител на Британските програми за помощ за Русия и Украйна, както и на Комуникационния отдел към Министерството на международното развитие на Великобритания. В началото на 90-те години преподава във Варшавския университет в Полша. Презентациите му в платформата TED са гледани повече от два милиона пъти, а участието му там през 2014 г. е обявено от организаторите като едно от „най-въздействащите“ през съответната година. През 2016 год. влиза в класацията "Power & Influence Top 50“ на NonProfit Times.

В откриването ще вземат участие: Георги Георгиев (заместник-министър на външните работи), Огнян Златев (ръководител на представителството на Европейската комисия у нас), Ян Шчичински (представител на Kapuscinski Development Lectures – UNDP Regional Centre), и доц. Красен Станчев (преподавател в Софийския университет и основател на Института за пазарна икономика).

* * *

Поредицата „Лекции за развитие Капушчински“ (“Kapuscinski Development Lectures”) предлага на студентите от държавите-членки на Европейския съюз изключителната възможност да обогатят познанията си и да обсъдят актуални въпроси, свързани с устойчивото развитие (като климатичните промени, човешките права, ефективността на международната помощ, взаимоотношенията между Европа и Африка, Целите за устойчиво развитие и др.). Във всяко събитие участват гост-лектори с познания и опит на високо ниво, които дават своя ценен принос за разгръщането на дебатите и формулирането на европейската политика за развитие.

Полският журналист и писател Ришард Капушчински (1932 - 2007) още приживе става широко известен с въздействащите си книги и репортажи, описващи ситуацията в развиващите се страни по цял свят, преведени на 36 езика. Отзвукът от книги като „Императорът“( за Етиопия), „Владетелят на владетелите“ (Иран), „Сянката на слънцето“ (Африка), „Още един ден живот“ (Ангола) и „Империя“ (СССР), му спечелват названието „третият световен хроникьор“ и „Гласът на бедните“. Днес Капушчински е считан за един от най-изтъкнатите полски публицисти и коментатори на „света на големите трансформации“.