Начало / Новини / Календар / Физическият факултет за поредна година се включва в Софийския фестивал на науката

София Тех Парк

Българските учени представят пред обществото работата си и възможностите за образование, предоставяни от Физическия факултет на Софийския университет, на тазгодишния Софийски фестивал на науката (10-13 май 2018 г.)

От 10 до 13 май София Тех Парк отново ще се превърне в истинска арена на знанието. По време на Софийския фестивал на науката 2018 учени от цял свят ще представят на достъпен език своята работа и най-новите идеи от предния фронт на науката. Събитието се организира от Британски Съвет България, Форум Демокрит, Министерството на образованието и науката, Столична Община и редица частни и институционални партньори.

Софийският университет е партньор на Фестивала и тази година. В програмата участват учени от Физическия факултет, Биологическия факултет и Факултетът по химия и фармация на Софийския университет, както и от Българския антарктически институт и Ботанически градини. Ще участват и учени от институтите на Българската академия на науките, водещи международни лектори и експерти от всички области на науката и познанието, сред които и астронавтът от NASA Ричард Линехан! Цялата програма за Фестивала и информация за резервация на билети е достъпна тук: https://www.britishcouncil.bg/sofia-science-festival .

По време на събитието учените от Физическия факултет на Софийския университет са подготвили голямо разнообразие от интересни лекции и демонстрации. От 10 до 13 май можете да заповядате на отворения щанд на факултета, където учени от всички катедри ще покажат забавни научни експерименти. При ясно небе в обедните часове на 12 и 13 май (събота и неделя) екипът на катедра „Астрономия“ ще представи възможност за наблюдаване на Слънцето с телескоп, снабден със специален защитен филтър.

Като част от лекционната програма ще можете да се насладите на лекцията „Вселената след Стивън Хокинг“ (10 май), изнесена от Никола Каравасилев, докторант във Физическия факултет и ръководител на олимпийския отбор по астрономия на България. Тихомир Димитров, магистър в иновативната програма по „Астрономия и популяризация на астрономията“ ( http://astro.phys.uni-sofia.bg/education22.html ), ще предостави своя стартъп Space Academy – Космическа програма за деца, както и ще разкаже с какви предизвикателства ще се срещнат първите хора на Марс.

На 11 май от 18:30 часа проф. дфн Ана Пройкова ще представи значението на нанотехнологиите за медицината, а от 21:00 часа чл. кор. проф. дфн Николай Витанов ще разкрие тайните на квантовите компютри в своята лекция „Квантовите компютри – поглед отвъд границата на възможното“. Лекцията е посветена на 100-годишнината от рождението на Ричард Файнман, един от най-великите физици на ХХ в.

На 13 май от 11:00 часа международен екип с участието на астрономи от Софийския университет ще представи премиерата на научно-театралната постановка „Дългият път към звездите“. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на “Културната програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г.” на Националния фонд “Култура” и представя завладяваща възможност за публиката да се запознае със света на астробиологията и търсенето на втори дом за човечеството в далечния Космос. От 14 часа гл. ас. д-р Гергана Георгиева от Катедра „Метеорология и геофизика“ към Физическия факултет ще разкрие каква е научната истината зад някои от най-известните Холивудски блокбъстъри. Заповядайте на Фестивала, за да откриете красотата и забавното в науката!