Начало / Новини / Календар / Кинофорум "Моят филм" представя изборът на Венцислав Занков - "Голямото плюскане" (1973)

Театрална зала, Ректорат

Културният център на Софийския университет представия Кинофорум "Моят филм"– серия прожекции и обсъждания с гост-водещ Васил Прасков.

На 18 май, от 18:30 ч. ще бъде представен изборът на Венцислав Занков – филмът „Голямото плюскане“ (1973, Франция – Италия) на реж. Марко Ферери.

Всички прожекции в рамките на Кинофорум "Моят филм" се провеждат в театралната зала на Университета и са с вход свободен!

Режисьор: Марко Ферери

Сценаристи: Марко Ферери, Рафаел Аскона

Оператор: Марио Вулпиани

С участието на: Марчело Мастрояни, Уго Тоняци, Мишел Пиколи, Филип Ноаре

Награди и номинации: ФИПРЕСИ’73 на Фестивала в Кан, Golden Screen’74; номинация за Златна палма’73 за Марко Ферери.

 

„Голямото плюскане“ е Голямо и е Плюскане с големи актьори.

Накрая, един по един, всички се пръсват от преяждане, каквато е била и целта им в началото - да стигнат до края... с плюскане. (Венцислав Занков)

„Голямото плюскане“ е обгърнато със социален хаос, зрителят чувства, че персонажите чукат по вратата на нещо изначално забранено: болката от тяхното чудовищно консумиране представлява опит, в грохота на отчаянието, да бъде почувствано нещо, каквото и да е. (Чък Боуен, Slant Magazine)

-

Изтощен, автентично извратен, пропит от скука, този абсурдистки кошмар е класическа ситуация на 1970-арската chateau erotica. С цялата си занемарена си софистицираност, със своя деградирал хедонизъм той се фокусира не върху желанието, а върху отвращението. Най-близкото непосредствено сравнение е може би епизодът от „Семейство Симпсън“, в който Омир отправя предизвикателство към шофьора Ред Баркли за състезание по ядене на пържоли, което се оказва фатално. Тук има и нещо от Рабле, от Дьо Сад и от сюрреалиста Реймон Русел, който вярва в подривния потенциал на изяждането на различните ястия в погрешен ред. (Питър Брадшоу, The Guardian)

cinemaforum_web

Повече информация за Кинофорума ще откриете в страницата на Културния център на Софийския университет

Събитие във Фейсбук