Начало / Новини / Календар / "Хамлет или три момчета и едно момиче"

Театър-лаборатория „Алма Алтер“, Ректорат

На 28 май от 19:30 часа Театър-лаборатория ‚Алма Алтер“ излиза с премиера на „Хамлет или три момчета и едно момиче“. Един от най-награждаваните български спектакли в международното театрално пространство през последните години ще можете да видите в нова още по-смела версия на режисьора на българския авангард - Николай Георгиев.

Премиерата на „Хамлет или три момчета и едно момиче“, 5-та на брой за Георгиев, е прецедент за българския театър, в който режисьорите обикновено поставят дадено заглавие само един път. В западните театрални-лаборатории обаче, тази практика е често срещана и позволява осъвременяване на контекста и лиазоните, както с актуалните процеси в изкуството, така и с тяхната история.

3

Новата версия на „Хамлет или три момчета и едно момиче“ с премиера в Театър-лаборатория „Алма Алтер“ е версия на двойниците. Този път Хамлет се чете през Офелия, чийто образ става много по-действен и категоричен. Така спектакълът придобива нови измерения, които ни водят по един различен и авангарден път Лаерт и Офелия се мултуплицират в своето вътрешно поле в търсене на своя Хамлет. Фортинбрас се оглежда в повика на историята и машината на властта, които не спират да изискват от него, така както са изисквали от баща му, от дядо му, от прадядо му, от фамилията „Фортебрачио“, мъжете на Силната ръка. А Хамлет остава верен на дуалистичната си природа между думите и действията, защото „плът при плът отива. Но това са само думи и те не могат да ми кажат нищо повече. Моля, моля за хармония за ред, да координираме думите с движения, движенията с думи, да бъдем верни на природата си.“

1

Класическите за „Алма Алтер“ трактовки на Ян Кот и Хайнер Мюлер присъстват и в този прочит, но тук още по-силно звучи колективният образ на философа – Авторът. Но не този на пиесата, не сценаристът, не драматургът или режисьорът, а Авторът – индивидът, познал себе си в света и създал света около себе си. Няма човек без свят, няма Аз без другите.

Спектакълът „Хамлет или три момчета и едно момиче“ през годините е носител на наградите: Награда за най-добър спектакъл на Международния театрален фестивал „Театрален Куфар“, Минск 2012 и Специална награда на журито на Международния театрален фестивал „Театрален куфар“ в Москва 2015.

ВХОД: СВОБОДЕН

2