Начало / Новини / Календар / „Историкът на Алма матер”. Изложба, посветена на 140 г. от рождението на акад. Михаил Арнаудов

Централна университетска библиотека

На 22 май 2018 г. във фоайето на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски” ще бъде открита изложбата „Историкът на Алма матер”, посветена на 140- годишнината от рождението на проф. Михаил Арнаудов. С тази експозиция Университетската библиотека продължава поредицата от инициативи, посветени на 130-годишнината от основаването на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Новата изложба „Историкът на Алма матер” проследява преподавателската и научноизследователската дейност на проф. Михаил Арнаудов, ректор на Софийския университет през 1935-1936 г.

В своята „История на Софийския университет”, започната по времето, по което той е ректор и издадена през 1939 г., Михаил Арнаудов проследява в цялост и пълнота, от дистанцията на времето, историята на първото висше училище в България.

В изложбените витрини ще бъде показана част от огромното по обем творчество на видния учен и интелектуалец проф. Арнаудов.

Събитието се провежда в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Изложбата проследява пътя на проф. Арнаудов в Университета от студентските години до края на преподавателската му дейност през призмата на спомените му и неговите научни трудове. Откроява се ролята на Иван Шишманов за оформянето на Арнаудов като учен и преподавател. Също така се посочват контактите му с българските творци през почти вековния му жизнен път. Специално място е отделено на ректорския мандат на проф. Арнаудов през 1935-1936 г. и ролята му в честването на 50-годишнината на Университета.

Изложбата включва: дисертацията, първите публикации, най-известните му трудове, книги с автографи и посвещения.

Представени са изданията на Историята на Софийския университет и Алманаха с животописни и книгописни сведения за преподавателите.

За експозицията Музеят на Софийския университет предоставя ректорската огърлица, Оксфордския жезъл и други артефакти.

Обществен деец и учен, автор на над 50 монографии в областта на фолклористиката, литературната теория и етнографията, 36 години преподавал в университета, написал историята на Алма матер, министър на просвещението, съден от Народния съд и оправдан, личността на Михаил Арнаудов привлича вниманието на съвременниците и днес.

plakat-kraen