Начало / Новини / Календар / Дни на отворените врати в Астрономическата обсерватория на Алма матер

Астрономическа обсерватория на Софийския университет, Борисова градина

На 21 и 28 април 2018 г. от 16.00 до 22.00 ч. Астрономическата обсерватория на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще бъде отворена с вход свободен и с разнообразна програма от кратки лекции на достъпен език и възможност за наблюдения на Слънцето и Луната при ясно небе. Посетителите и на двете събития ще имат възможност да разгледат обсерваторията и да поговорят с професионални астрономи.

Първото събитие е по случай пролетния Световен ден на астрономията. Програмата на 21 април включва кратки лекции на астрономическа тематика, представени от студенти и докторанти в Катедра „Астрономия“.

Ганчо Ганчев, докторант в Катедра "Астрономия", ще изнесе лекция на тема „Слънчеви и Лунни затъмнения“, а Иван Радев, студент-магистър по „Астрономия и популяризация на астрономията“ – на тема „Датиране на Земята“.

За екзопланетите ще говори Християн Михайлов, студент-бакалавър по „Астрофизика, метеорология и геофизика“, а отговор на въпроса „Какво може да научим от звездните купове?“ ще даде Калина Стоименова, студент-бакалавър по „Астрофизика, метеорология и геофизика“. Любителската астроспектроскопия ще представи Венцислав Крумов, студент-магистър по „Астрономия и популяризация на астрономията“, а Пламена Петрова, студент-магистър по „Астрономия и популяризация на астрономията“, ще говори за пулсари. Загадките на високите енергии във Вселената ще се опита да разкрие Милен Минев, докторант в Катедра "Астрономия".

На 28 април е Денят на отворените врати на Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Лекционната програма в обсерваторията ще се реализира от екипите на Катедра „Астрономия“ и Катедра „Метеорология и геофизика“. Част от темите, които ще бъдат представени от студенти и преподаватели от двете катедри, са: История на морската навигация; Планетата Юпитер; Активни галактични ядра; Геофизика на Марс – дни преди старта на мисията InSight; Как изучаваме океана от Космоса?; Земетресения и цунами; Фини прахови частици в Земната атмосфера. Предвидена е и демонстрация на метеорологични уреди.