Начало / Новини / Календар / Концерт на Смесения хор на БНР

Аула, Ректорат

На 7 март 2018 г. от 19.00 ч. ще се проведе концерт на Смесения хор на Българското национално радио – Хорова музика от ХIX и ХХ век. Диригент - Любомира Александрова. Пианист - Моника Гвоздева.

Входът е свободен.

Събитието се организира от Катедра „Музика“ на Факултета по начална и предучилищна педагогика на Софийския университет и Българското национално радио. Това е началото на съвместен проект „Музикалните състави на БНР гостуват на Софийския университет“, целящ популяризирането им сред студентите на Софийския университет. В проекта са предвидени поредица концерти - на Оркестъра за народна музика с диригент Димитър Христов, на Детския радиохор, с диригент Венеция Караманова, на вокална група „Радиодеца“ с ръководител Илина Тодорова. Студенти от специалност „Музика“ ще участват като солисти. Катедра „Музика“ кани съставите и организира лектории и презентации за програмите, композиторите и произведенията, включени в концертния афиш на проекта „Музикалните състави на БНР гостуват на Софийския университет“.

Poster 07.03-1

Състав с 62-годишна история, пял под палката на Херберт фон Караян, Жорж Претр, Клаудио Абадо, Пиер Дерво, Маурицио Арена, Смесеният хор на БНР е записвал за Баварското радио, за компании като Decca и His Master’s voice.

Създаден е през 1952 година. Репертоарът на Смесения хор обхваща знаковите творби от кантатно-ораториалния и оперния жанр от барока до съвременната музика. Сред паметните записи на състава „блестят“ Деветата симфония от Лудвиг ван Бетовен, Реквиемите на В.А. Моцарт и Джузепе Верди, „Стабат Матер“ (и на Росини, и на Пуленк), „Симфония на псалмите“ и „Сватба“ на Игор Стравински, „Цар Давид“ на Онегер… и още много записи за Златния фонд на БНР. Същевременно трябва да се отбележат участията в забележителни мащабни оперни продукции в оперните театри в Лион, Лимож, Авиньон, Безансон, Ним, Оранж.

Хорът е осъществил успешни турнета в Германия, Франция, Великобритания, Италия, Швейцария, Гърция, Япония и др.

През 2014 г. Смесеният хор на БНР беше поканен да бъде част от грандиозния концерт „Европа пее“ на площада във Виена за 9 май - Деня на Европа – концерт, предаван директно по десетки телевизии и радиостанции от системата на European Broadcasting Union.

Диригенти

Михаил Милков ръководи Смесения хор на БНР повече от 40 години, превръщайки състава в един от водещите хорове в България благодарение на прецизността при музицирането, експресивността на звука и чистотата на интонирането. След 1994 със смесения хор работят Андрей Андреев, Никола Липов, Методи Матакиев, Драгомир Йосифов, Румен Райчев. От 2016 диригент на хора е Любомира Александрова.