Начало / Новини / Календар / Награждаване на победителките в програмата „За жените в науката“ за 2017 г.

Аула, Ректорат

На 10 ноември 2017 г. от 11.00 часа в Аулата на Софийския университет ще се състои официалната церемония по награждаването на победителките в тазгодишната програма „За жените в науката“. Университетът, заедно с L’Oréal България и Националната комисия за ЮНЕСКО-България са партньори и съорганизатори на инициативата, която насърчава младите жени в България да изберат професионално развитие в научната сфера.

Инициативата „За жените в науката“ на L'Oréal и ЮНЕСКО стартира през 1998 г. и вече близо две десетилетия усилено подкрепя утвърдени жени учени и насърчава все повече млади жени да изберат научна кариера, оказва помощ в изследователските им проекти и отдават заслужено признание за техните отлични постижения в научната област. По данни на ЮНЕСКО едва 28% от учените в цял свят са жени.

У нас програмата се провежда за седма поредна година. За първи път тази година победителките са представителки на трите основни научни направления – биология, химия и физика. Трите победителки ще получат признание за своя талант и потенциал под формата на стипендия от 5000 евро.

От основаването си през 1998 г. глобалната инициатива „За жените в науката“ е отличила над 2700 жени учени в 115 държави. Днес програмата се състои от Глобални награди „За жените в науката“, Международна програма International Rising Talents и Национални и регионални стипендии.