Начало / Новини / Календар / Премиера на книгата на Ришард Капушчински "Лапидарии IV, V, VI"

Литературен клуб "Перото"

На 17 октомври 2017 г. от 18.00 ч. в Литературен клуб "Перото" ще се състои премиерата на книгата на Ришард Капушчински "Лапидарии IV, V, VI" в превод на Благовеста Лингорска и Милена Милева. Книгата ще бъде представена от Божена Дудко, секретар на Международната награда Ришард Капушчински за литературен репортаж. Събитието се организира от издателство СОНМ и Полския институт в София.

„Лапидарии IV – VI” – втора част на записките на писателя от 1997-2006, вид интелектуален дневник с невероятен обхват и богатство, който Капушчински води от 1980 г. Първата част „Лапидарии I - III” в превод на Благовеста Лингорска е издадена през 1998 г. от издателство „Карина-М” в София.

„Лапидариите са своеобразен запис на състоянието, запис на впечатленията и размишленията – така самият автор говори за тях в едно от своите интервюта. – Понякога това е някакъв цитат, понякога фрагмент от разговор или от нечии изказвания. Това е сборник от много и различни неща, разнородни, недооформени, несвързани – защото такова е нашето мислене. Това е книга, която можем да отворим на произволно място и на произволно място да прекъснем четенето“.

Цитати от „Лапидарии VI”:

Може ли писането да промени нещо? Да. Дълбоко вярвам в това. Без тази вяра не бих успявал, не бих могъл да пиша. (Изказване на Ришард Капушчински на Международния фестивал за литература „Гласове от целия свят“, Ню Йорк, април 2006)

Нуждая се от присъствието на другия човек, защото се нуждая от излъчваната от него енергия, която ме укрепва: близостта на другия човек ме прави по-силен. (Ришард Капушчински)

По-рано през деня от 12.00 ч. в зала 66 на ул. "Московска" 49 ще се състои среща-разговор "За Ришард Капушчински и световната рецепция на неговите книги" на Божена Дудко със студенти от Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет, който е съорганизатор на събитието.

RK 2