Начало / Новини / Новини и събития / Студенти от специалност „Скандинавистика“ бяха отличени от посланика на Кралство Дания

   
Студенти от специалност „Скандинавистика“ бяха отличени от посланика на Кралство Дания

Посланикът на Кралство Дания в България Кристиан Кьонигсфелт изнесе лекция за понятието „хюге” и неговите социални и обществени измерения. Лекцията бе предвидена за преподаватели и студенти от специалност „Скандинавистика“ и беше на датски език.

След лекцията се състоя официалното награждаване на отличените студенти сред участниците в конкурса за литературна творба на датски език на тема: „Мечта за ”hygge” или моята история за лека нощ”, вдъхновена от разкази от книгата „Истории за лека нощ за възрастни“.

1-1

Конкурсът бе организиран от Център за научни изследвания и информация „Ханс Кристиан Андерсен”, специалност „Скандинавистика“, Катедрата по германистика и скандинавистика на Факултета по класически и нови филологии и бе проведен в партньорство с Посолство на Кралство Дания в София и Министерство на културата, Датска агенция за замъци и култура.

2-2

Наградите получиха студенти от специалност „Скандинавистика“. Първа награда бе присъдена на Сияна Стоилова и Ясна Мускова (трети курс), втора – на Стефан Прасков (втори курс), а трета – на Ива Бойкова (четвърти курс).

Специалната награда на посланика получи Ралица Тачева (трети курс).

Събитието е част от традиционните Майски дни на културата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

3-3