Начало / Новини / Новини и събития / Софийският университет „Св. Климент Охридски” бе домакин на международната научна конференция „Персийски ръкописи на Балканите и в Централна Европа“

   
Софийският университет „Св. Климент Охридски” бе домакин на международната научна конференция „Персийски ръкописи на Балканите и в Централна Европа“

В Софийския университет „Св. Климент Охридски” се проведе двудневна международна конференция, посветена на средновековните персийски ръкописи на Балканите и в Централна Европа (23-24 февруари 2017 г.). Събитието бе организирано от Центъра за изследвания на Иран, Балканите и Централна Европа, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и специалност „Иранистика“ при Софийския университет.

На откриването на научния форум присъстваха заместник-ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Георги Вълчев, деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. Мадлен Данова, д-р Марчела Борисова – зам.-директор на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, д-р Хасан Дотаги, изпълняващ длъжността посланик на Ислямска Република Иран в България.

Гости и участници във форума бяха д-р Акбар Ирани, директор на Техеранския институт по културно наследство, доц. д-р Нематоллах Иранзаде, зам.ректор на техеранския университет „Аломе Табатабаи”, доц. д-р Давуд Еспархам от същия университет, доц. д-р Иван Санто от австрийската академия на науките, д-р Акрам Багиров от азербайджанската академия на науките, проф. Намир Карахалилович от Сараевския университет.

3

Доц. д-р Иво Панов, ръководител на специалност „Иранистика” при катедра „Класически изток“ към ФКНФ и председател на организационния комитет на конференцията откри форума и отбеляза, че това е четвъртата поред международна конференция по иранистика на българска територия през последните няколко години. Той заяви, че за конференцията са постъпили над 80 доклада, от които комисията е избрала да участват 40. Участници във форума са представители на 11 държави: Австрия, Азербайджан, Босна и Херцеговина, България, Великобритания, ИР Иран, Италия, Сърбия, Турция, Унгария, Хърватска, като само от Иран гостите са 14. По думите на доц. Панов, това говори за нарасналия международен авторитет на българската иранистика.

2

Доц. Панов посочи, че в далечното минало на Изток, когато двама владетели са искали да изразят един към друг своите добри чувства, те си изпращали огромен брой подаръци, натоварени на проточен керван. Първата камила в него носела на специално изготвен самар един-единствен подарък - великолепно изработена книга, препис, направен от известен майстор калиграф. Върху скъпа хартия с красив почерк бил изписан текстът на Корана или на „Шах-наме“ („Книга за царете”) на Абулгасем Фердоуси. Вторият ръкопис обикновено бил изпълнен с великолепни цветни миниатюри. Смятало се за изискан вкус кожената подвързия да бъде богато украсена със скъпоценни камъни.

4

Всичко това идва да ни покаже уважението, на което се е радвало изкуството на словото, нанесено върху хартия. Днес по отношение на това изкуство ние с вас, колеги, сме в подобна ситуация. Гости от Изтока, от Балканите и от Централна Европа сме заедно в най-тържествената зала на нашата Алма матер и това, което ни е събрало и фокусирало вниманието ни, е едно от най-ценните произведения на изкуството на Изтока – ръкописната книга“, допълни доц. Панов.