Начало / Новини / Новини и събития / Изложба „Тerra Australis Incognita-Непознатата Южна земя“

   
Изложба „Тerra Australis Incognita-Непознатата Южна земя“

В Централното фоайе на Софийския университет бе открита изложбата от географски карти „Тerra Australis Incognita - Непознатата Южна земя“. Събитието се организира от Българския антарктически институт и се провежда в рамките на традиционните Климентови дни на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Изложбата може да бъде разгледана до 12 декември 2016 г.

Проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт, откри изложбата Тerra Australis Incognita и благодари на колегите си, които са работили усърдно на ледения континент, за да могат картите да бъдат съставени. По думите му, това е образователна изложба, от която може да се види как се е развила картографията на Антарктида дори още преди нейното откриване, когато турският мореплавател и учен Пири Рейс загатва за нейното съществуване.

1

Доц. Юрий Кучев, заместник-ректор на Софийския университет, отбеляза, че за него е удоволствие и чест да присъства на тази изключителна изложба и подчерта, че няма друга толкова богата и добре подредена изложба за Антарктида. Той изрази надеждата си, че Софийският университет ще бъде добър дом за изложбата и отбеляза, че това е поредната стъпка от множеството съвместни събития на Университета и Антарктическия клуб. Доц. Кучев пожела успех на изложбата и изрази надеждата си наред с картите да има и още нови български, още по-подробни и по-хубави карти на Антарктида.

2

Проф. Теменужка Бандрова, председател на Асоциацията на картографите в България, благодари за това, което българските антарктици правят за картографията и отбеляза, че тази изложба е доказателство, че картографите не могат да съществуват сами, а е необходимо специалисти в различни области да работят заедно, за да постигнат такива брилянтни успехи. Това е изложба, с която можем да се гордеем, а тя ще разнася славата на България навсякъде, където гостува, добави проф. Бандрова.

3

„Тerra Australis Incognita (Непознатата Южна земя)“ е проект, чиято цел е да събере и направи достъпни всички известни досега географски карти, изобразяващи Антарктида от древността като проследи тяхното развитие през вековете до днес, също така да покаже съвременните карти на Ледения континент, включващи топографски, геоложки, сателитни изображения, карти на ледената и подледена повърхност на континента, карти на различните изследователски бази и т.н. Разбира се специално внимание се обръща на българския принос в картографията на Антарктида, като ще бъдат показани картите на проф. Любомир Иванов на о-в Ливингстън и цифрова едромащабна топографска карта в района на Българската антарктическа база, съставена по време на 24-та Антарктическа експедиция от екипи на Военно-географската служба на Министерство на отбраната (ВГС на МО) и Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), финансиран от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК).

4

Картите са разделени на няколко периода, отразяващи историческото им развитие. Те са придружени с богати обяснителни текстове и данни за техните автори, период на изследване, принос и интересни факти.

Инициативата е част от Международната година на картата 2015-2016 г., съгласно решение на Международната картографска асоциация (ICA) всички картографски събития през 2015-2016 г. са под мотото „We love maps!” (Ние обичаме картите!) на Асоциацията. Целта е да се популяризира значението на картите и геоинформацията, картографските произведения в целия свят, както и развитието на картографските методи за изобразяване на заобикалящия ни свят за нуждите и развитието на обществото в глобален и регионален аспект. Освен това антарктическата картографска сбирка е посветена на деня на картата – 30 ноември и Международния ден на Антарктида 1 декември.

5

Целта е чрез проследяване на историята на последния все още чист и малко засегнат от човешката дейност континент да се привлече общественото внимание към неговото опазване и бъдеща експлоатация и един вид апел към опазването на уникалната флора и фауна.

Проектът се реализира в рамките на честванията на Юбилейната 25-та Българска антарктическа експедиция и на 25-та годишнина от подписването на Мадридския протокол за опазване на околната среда към Договора за Антарктика.

6