Начало / Новини / Новини и събития / Премиера на фотоалбума „Спомени за славно време и за симбиозата между науката и футболната топка, и ... за приятелите”

   
Премиера на фотоалбума „Спомени за славно време и за симбиозата между науката и футболната топка, и ... за приятелите”

В Студентската читалня в Университетската библиотека се състоя премиерата на фотоалбума „Спомени за славно време и за симбиозата между науката и футболната топка, и ... за приятелите”, чийто съставител е проф. Александър Димчев. Събитието е организирано от Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ и се провежда в рамките на традиционните Майски дни на културата.

Изданието е посветено на спортната и научната дейност на преподавателите и служителите в Алма матер във връзка с 35–годишнината от създаването на спортната секция „Футбол“ в рамките на Спортния клуб на Софийския университет. Фотоалбумът е издаден от Университетското издателство в тираж от 100 броя.

Събитието бе открито от директора на Университетската библиотека доц. д-р Анна Ангелова, която заяви: „Прекрасното е това, че днес ще представим една книга за футболните мечти на Университета, една книга, пълна с много носталгия по отминалото време, една книга, обяснение в любов към най-великата игра, която е запленила милиони по целия свят и няма как да отмине Алма матер”. Тя определи книгата като мил спомен, който е библиографска рядкост и представлява интересен обект за събиране и изследване от библиолозите.

 

DSC_1298_600x400

Проф. дфн Боян Биолчев приветства гостите и изрази вълнението си от създаването на книгата, която е донесла радост на всички от отбора. „Вътре има абсолютния момчешки ентусиазъм, от една страна, и в същото време дълбокото преклонение пред академизма”, отбеляза проф. Биолчев и подчерта, че моментите в книгата не могат да се повторят. Той изрази надежда, че склонността към себераздаване, удоволствието от това да се движиш, ще получат своя ренесанс. „И както са казали в древността - да са живи младите!”, заключи проф. Биолчев.

DSC_1318_600x400

Авторът на фотоалбума проф. д-р Александър Димчев благодари на гостите, на колегите, с които са играли повече от 30 години футбол, тъй като тази книга е за тях и събитията в нея са част от техния живот. „Най-важното е нашето приятелство, което е останало”, отбеляза проф. Димчев. „Какво по-хубаво послание от това - да бъдем свободни, да бъдем приятели, да бъдем това, което сме ние - това е заслуга на всеки един в този университет”, добави още авторът и припомни, че преди години 35 000 души са били зрителите на футболните мачове на Софийския университет, а коментатор е била Татяна Лолова.

Той благодари на доц. д-р Анна Ангелова и на проф. Боян Биолчев за съдействието. „Библиотеката е велика, защото уважава всичко, което трябва да бъде съхранено - човешкият дух и хората”, каза в заключение проф. Димчев.

DSC_1267_600x400

Капитанът на отбора гл. ас. Веселин Радков разказа за незабравимите мигове, на които са посветили младостта си, за времето, което са посветили на физическата култура, но не и по задължение.

„Българската мемоарна литература се обогати с едно много значимо произведение благодарение на проф. Димчев и проф. Денков”, отбеляза капитанът и подчерта, че въпреки че има моменти, които не си спомнят, именно това прави книгата още по-интересна. Тази книга носи щастие, но и тъга, че не могат да тичат повече подир топката. Веселин Радков благодари на всички, които са уважили делото на спортния клуб на Софийския университет, на хората, които са работили по книгата и пожела на гостите да успеят да накарат децата и внуците си да спортуват.

DSC_1354_600x400

Ненчо Ненов от Университетска библиотека, който е автор на част от снимките в албума, проф. Анжелина Янева, която е била част от отбора по футбол, Георги Пешев от Националната библиотека също изказаха благодарности за издаването на книгата и разказаха спомените си.

1

Проф. Димчев подари на библиотеката изрезки от материали във вестниците, свързани с отбора на Университета, както и част от наградите на спечелените първенства. В Музея на Софийския университет ще влязат спортните екипи и футболните топки на отбора.

DSC_1415_600x400

Фотоалбумът се състои от четири части:

Част Първа. Футболът в Алма матер. Опит да се сглоби мозайката

Между науката и футбола. Футболът в Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Отборът на преподаватели и служители (1981- 2009)

(Юбилейната 2016 година – 35 години от създаването на Секция „Футбол“)

Фотоизложба "Между науката и футбола" – 13 януари 2016, 17.00 ч.,

Университетска библиотека (сградата, където се развиваше организационната дейност на спорта в Алма матер)

Част Втора. Изложбата и отзиви за нея

Изложбата

Отзиви за изложбата

Част Трета. Спомени на колеги

Георги Каприев. Професионални футболисти в Скопие

Част Четвърта. Разходка през терените и годините (снимки- между 66 и 222 броя)

DSC_1418_600x400