Начало / Новини / Новини и събития / Директорът на Библиотека "Александрина" изнесе публична лекция в Софийския университет

   
Директорът на Библиотека "Александрина" изнесе публична лекция в Софийския университет

В Аулата на Софийския университет директорът на Библиотека "Александрина" д-р Исмаил Серагелдин изнесе публична лекция на тема: „Седемте колони на революцията на знанието“. По-рано той се срещна с ректора на СУ проф. дфн Анастас Герджиков. Д-р Серагелдин изрази радостта си от възможността да посети най-старото висше училище в България и подчерта, че за него е чест да изнесе лекция в Университета.

Д-р Исмаил Серагелдин е директор на откритата през 2002 г. Библиотека "Александрина". Председател е на Борда на директорите на всички свързани с Библиотека "Александрина" научни институти и музеи. Съветник е на министър-председателя на Египет по въпросите, свързани с културата, науката и музеите.

1

Д-р Исмаил Серагелдин е почетен доктор на множество университети, сред които тези в Букурещ, Мелбърн, Американския университет в Кайро, Университета на Охайо, Университета на Нант, Манчестърския университет и др. Той е на посещение в страната ни по покана на президента Петър Стоянов.

На лекцията на д-р Серагелдин присъстваха президентът Петър Стоянов, вицепрезидентът на Република България г-жа Маргарита Попова, посланикът на Египет г-жа Манал Йехия Ел Шинауи, доц. Мартин Иванов, секретар по духовност, култура и национална идентичност на президента на Република България, ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, директорът на Националната библиотека проф. Боряна Христова, доц. Анна Ангелова, директор на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“, библиотекари, преподаватели, студенти.

В препълнената Аула на СУ президентът Петър Стоянов заяви, че за него е голяма чест и удоволствие да посрещне д-р Серагелдин в България. Той заяви, че Александрийската библиотека е майката на всички библиотеки в света и в известен смисъл, майката на световното знание.

2

Петър Стоянов разказа пред аудиторията, че щастливата случайност го е срещнала с д-р Исмаил Серагелдин преди няколко години и това, което го е впечатлило най-много е нестандартността на неговата личност – бил е заместник-изпълняващ директор на Световната банка, интересува се и превежда поезия, изследва творчеството на Шекспир, подготвя книга, посветена на духовните измерения на глобализацията и др.

Петър Стоянов подчерта, че присъствието на д-р Исмаил Серагелдин е възможност да бъде чут един от най-влиятелните интелектуалци в нашия свят.

Директорът на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ проф. Боряна Христова представи накратко д-р Исмаил Серагелдин като директор и основател на библиотека „Александрина“, наследник на прочутата някога институция.

Проф. Христова подчерта, че формата на новата сграда на библиотеката, открита на 23 април 2002 г., била изграждана близо 12 години и е замислена така, че да напомня на символа на слънцето в Древния Египет. Пред нея има панел, на който са изписани буквите на всички познати азбуки. Проф. Христова разказа още, че в библиотеката работи читалня за 3500 души, на които могат да бъдат предложени всички възможни библиотечни услуги.

4

Проф. Христова представи работата на д-р Серагелдин като член на борда на различни центрове в библиотеката, като подчерта, че сред тях особено забележителен е един реставрационен център. Проф. Христова напомни, че той е съветник на министър-председателя на Египет по въпросите на културата, науката и музеите. Понастоящем той е член на различни консултативни съвети. Председател е на Изпълнителния комитет на световната дигитална библиотека от 2010 г. насам. Той съвместява всичко това и с други дейности от международно значение – като участва в инициативи, свързани с технологиите и иновациите, бъдещето на интернет и съвременните комуникации. Той е почетен доктор на 34 университета в света. Носител е на множество престижни награди.

5

В своята лекция, озаглавена „Седемте колони на революцията на знанието“, д-р Исмаил Серагелдин обърна сериозно внимание на бързо променящия се свят и разгледа различни аспекти на глобализацията. По думите му някои от по-дълбоките въпроси по темата са как създаваме това ново глобално общество, как хомогенизираме нашите култури и как допускаме плурализъм. Според него ние сме свидетели на едно ново узаконяване на различията, които са навсякъде около нас и са видими повече от всякога.

Д-р Серагелдин определи интернет като може би най-преобразуващото, най-трансформиращото изобретение на миналия век. Директорът на Библиотека „Александрина” акцентира върху начините, по които се преобразува обществото ни в резултат на навлизането на интернет в живота ни. Според него интернетът е променил света, в който живеем повече от всяка политическа или военна организация, която познаваме. Интернет е всичко – прекосява граници и ни позволява да общуваме изключително бързо от всички точки на планетата, в него има всичко – огромно количество информация с различна степен на качество - има лъжи, слухове, автентични цитати и големи истини, подчерта д-р Серагелдин.

3

Той обърна голямо внимание на скоростта, с която интернет се развива – през 2002 г. се ражда първата социална платформа Friendster, през 2003 г. Myspace, Facebook през 2004 г., през 2005 г. е изобретен Youtube, а през 2007 г. се появяват първите смартфони.

Днес знанието, което се произвежда в света вече не се ограничава само до книги, а е една огромна взаимообвързана мрежа, каза д-р Серагелдин. Той отбеляза, че в периода 2010-2013 г. информацията, която ежедневно се публикува в интернет се е увеличила с 20 пъти. Д-р Серагелдин подчерта, че все още не сме готови да обработваме информацията, която получаваме. Според него предизвикателство за библиотеките е да се справят с действителността, че всичко вече мигрира в интернет, че знанието за първи път може да бъде глобално и трябва да сме готови да направим нещо с това глобално знание.

Човешкият мозък е много по-приспособим към визуален, отколкото към текстови анализ. Днес данните се организират в информация, когато тя се обясни става знание, когато то се натрупа се превръща в мъдрост, но за да имаш мъдрост, ти трябва ценностна система, каза още световноизвестният учен.