Начало / Новини / Новини и събития / Празник на Богословския факултет на Софийския университет

   
Празник на Богословския факултет на Софийския университет

В Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” тържествено бе отбелязан денят на висшите православни богослови св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст, който се чества и като празник на богословските факултети и школи. На събитието присъстваха деканът на факултета доц. д-р Александър Омарчевски, преподаватели, студенти, духовници, гости от чужбина, общественици, културни дейци и граждани.

В навечерието на празника бе отслужена архиерейска вечерня и петохлебие, предстоявана от Негово Високопреосвещенство митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. В края на празничното бдение митрополит Йосиф поздрави изпълнилите академичния параклис с настъпващия празник и обърна внимание на въпроса за обучението на кадрите на Българската православна църква, които се подготвят в Богословския факултет на СУ. Според него Българската православна църква също желае да има епископи като св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст и пожела на цялата академична общност да има техния устрем към богословието.

2

Снимка: Весела Игнатова

Деканът доц. д-р Александър Омарчевски приветства синодалния архиерей и му благодари, че е верен приятел на Богословския факултет, когото винаги очакват с радост. След службата преподавателският състав на факултета беседва с митрополит Йосиф по актуални църковни въпроси. По думите на митрополит Йосиф, хората, които основно се занимават с богословската наука, са много нужни за духовниците, които трябва да вземат важни решения по въпроси, поставени от съвременния свят.

На 30 януари празникът започна с утреня и продължи с Божествена св. Литургия, която бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Митрополит Йосиф на САЩ, Канада и Австралия заедно със свещеници от столицата в академичния параклис.

1

Снимка: Весела Игнатова

Тържеството продължи в аулата на Богословския факултет с академична лекция на гл. ас. д-р Иван Йовчев на тема: „Църковната дисциплина в правилата на св. Василий Велики”. След това преподавателите и студентите присъстваха на панихида в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ в памет на изтъкнатия специалист по Стар Завет и дългогодишен преподавател в Богословския факултет проф. Славчо Вълчанов.

Посетителите на факултета имаха възможност да разгледат в Богословската библиотека изложбата „Биографични свидетелства за преподавателите-основоположници на Богословския факултет на Софийския университет”, в която са представени книги, статии, снимки и други архивни материали.

По идея на деканското ръководство по-късно през деня стартира нова инициатива на факултета – гостуване на преподаватели и студенти в столични енории. Богословите взеха участие във вечернята на храм „Св. Параскева“ и изпълниха песнопенията по време на богослужението. След богослужението енорийският свещеник о. Йоан Чикалов и енориаши на храма запознаха гостите със социалните и образователните инициативи, които се провеждат в тяхната църква - образователен център с неделни лекции, социални проекти с общинските власти, дарителска дейност с помощта на различни организации, нови строителни проекти. От страна на Богословския факултет доц. д-р Ивайло Найденов, зам.-декан по научната и проектната дейност, очерта някои възможни проекти, свързани с катехизацията на енорията, и запозна домакините с възможностите за обучение в Богословския факултет. Целта на подобни събития е да се установят връзки на сътрудничество между младите богослови и енориите в столицата, да се създадат възможности за разширяване на енорийските инициативи, в които да се включват също студентите и випускниците на Богословския факултет на Софийския университет.