Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Лаборатория на Геолого-географския факултет на СУ бе оборудвана с нови микроскопи

   
Лаборатория на Геолого-географския факултет на СУ бе оборудвана с нови микроскопи

Микроскопската зала на Геолого-географския факултет на СУ - Аудитория „Страшимир Димитров”, бе оборудвана с нови микроскопи. Обновяването бе осъществено благодарение на финансовата помощ на фирмите TOTAL, OMV и REPSOL.

Дарението, което е в размер на 220 000 лв., е използвано за закупуване на 10 учебни микроскопа LEICA 750Р с възможност за наблюдение в проходяща и отразена светлина. Единадесетият микроскоп е оборудван с камера, което позволява да се демонстрират на студентите в реално време петрографските особености на скали и минерали. Микроскопите са доставени от фирма „Медицинска Техника Инженеринг”, представител на LEICA за България.

На събитието присъстваха доц. д-р Милена Стефанова, зам.-ректор на СУ, проф. Марин Иванов, декан на Геолого-географския факултет на СУ, доц. Филип Мачев, зам.-декан на факултета, Кзавие Фожрас, управител на „Тотал Е&П България”, Николай Байнов от фирма „Медицинска Техника Инженеринг”, Емануил Кожухаров, преподаватели и студенти.

2

Доц. Филип Мачев благодари от името на факултета на дарителите, които съдействат на Университета за осъвременяване на неговата учебна база в такива трудни времена и за възможността обучението в Геолого-географския факултет да се издигне на нивото на образованието на XXI век.

4

Доц. Милена Стефанова изрази признателността на ръководството на най-старото и авторитетно висше училище в България за помощта, която дарителите оказват на ГГФ, за възможността студентите да се обучават с модерна апаратура и да получават знание на високо технологично ниво. Тя изрази убеждението си, че сътрудничеството ще продължи и в бъдеще. Доц. Стефанова пожела на всички да бъдат здрави, светли великденски празници и връчи свидетелство за дарение на управителя на „Тотал Е&П България” Кзавие Фожрас.

1

Кзавие Фожрас поздрави студентите, че са избрали геологията за свое призвание, тъй като тя е свързана с наблюдение върху природата, която е навсякъде около нас. За целта обаче те трябва да имат възможност да я наблюдават отблизо. Поради тази причина за „Тотал Е&П България” е щастлива възможност да помагат на студентите в тяхната работа и за подобряване на условията на българското образование, подчерта Кзавие Фожрас.