Начало / Новини / Календар / „Будизъм, религиозно разнообразие и китайска култура“. Гост-лектор: доц. д-р Джао Дун

Централна сграда на БАН, Голям салон, гр. София, ул. „15-ти ноември“ 1.

Доцент д-р Джао Дун е заместник-ръководител катедра „Англицистика и международни изследвания“ в Пекинския университет за чуждестранни изследвания. През 2005 г. защитава докторска степен по религия и литература в същия университет. Бил е гостуващ лектор в Университета в Ланчестър, катедра „Религиозни науки“ през 2009 г. и в Университета на остров Принц Едуард (Канада), катедра по Антропология през 2012 г.

Доцент д-р Джао Дун провежда редица изследвания в областта на китайските религии, връзките между религия и общество, религия и литература. Води курсовете „Религиозната култура на Китай“, „Будизмът в китайската култура“, „Библията като литература“ и др. Има издадени редица монографии и публикации, свързани с китайската религия. Две от книгите му „Религиозната култура на Китай“ и „Съвременен будизъм в Пекин“ предстоят да бъдат публикувани.

За лекцията:

Изследвайки будизма, неговото взаимодействие и интеграция с конфуцианството, даоизма и китайските народни религиозни вярвания, лекцията цели да идентифицира най-основните черти на китайските религии и да хвърли светлина върху същността на китайската култура. За повече от 2000 години китайският будизъм повлиява почти всички сфери на китайската култура като религия, философия, история, език, литература, поведенчески норми, изкуство, архитектура, народни традиции и вярвания, икономика, образование, модерен начин на живот и много други. Като резултат китайският будизъм се различава в голяма степен от своя индийски предшественик.

Лекцията цели по разбираем начин да представи един цялостен поглед върху разнообразната китайска религиозна култура и чрез интересни, живи примери да илюстрира основните идеи на живототрансформиращия китайски махаяна будизъм (бодхисатвите, състраданието, средният път, празнотата, карма, прераждане и др) и да проследи процеса на китайското влияние върху будизма. Ще бъдат представени и основните концепции в конфуцианството, даоизма и китайските народни вярвания.

.

Religion