Начало / Новини / Архив / Декларация на Академическия съвет

   
Декларация на Академическия съвет

Академическият съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ разбира и подкрепя мотивите на студентите, окупирали сградата на Ректората, като реакция на липсата на морал в политическия живот, отсъствието на загриженост за бъдещето на младите хора в страната и незачитането на техните позиции. Убедени сме, че младите хора не само имат право, но и трябва да бъдат насърчавани да изразяват обществена позиция.

В същото време окупационната форма на протест е крайно средство, което нарушава изпълнението на образователната и научната дейност на Университета, правата на студенти, които не желаят прекъсване на учебния процес, както и правото на труд на преподавателите и служителите.

Академическият съвет се обявява против опитите на външни сили независимо дали са в подкрепа или против Правителството да използват действията на студентите за политически цели.

Призоваваме организаторите и участниците в окупацията да потърсят други форми на протест, които да не пречат на Университета да осъществява своята мисия.

Обръщаме се с призив за разбиране и търпение към всички студенти, преподаватели и служители, независимо дали подкрепят протеста или не, както и към цялото българско общество, разделено по същия начин и раздирано от същите морални дилеми.