Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Стипендиантски програми / Конкурси за стипендии от нашите партньори / Възможност за кандидатстване за стипендия „Жените в STEM“ на Зонта Интернешънъл

   

27.02.2023

 

Зонта Интернешънъл е водеща световна организация от професионалисти, която работи за изграждането на по-добър живот на жените и момичетата чрез служба и застъпничество. Една от важните дейности на организацията е да подкрепя жените, като подпомага образованието и професионалното им развитие чрез 4 международни образователни програми. Една от тях е стипендията „Жените в STEM“ (наука, технологии, инженерство и математика).

През 2019 г. и 2021 г. Зонта Интернешънъл създава стипендията „Жени в технологиите“, за да подпомогне образованието, професионалното и лидерско развитие на жените в информационните технологии. През юни 2022 г. членовете на Зонта Интернешънъл гласуват за продължаване на стипендията с разширен фокус върху всички STEM области, не само върху технологиите. Стипендията „Жените в STEM” предоставя 37 международни стипендии в размер на 5 000 долара всяка.

front-view-lightbulb-with-academic-cap-copy-space

Кой може да кандидатства:

  • Жени от всякаква възраст и националност, следващи програма по наука, технологии, инженерство или математика (STEM) в акредитиран университет/колеж/институт, които демонстрират изключителен потенциал в областта и живеят или учат в област/регион на Зонта, отговарят на условията. От кандидата се изисква да квалифицира специалността си в STEM (наука, технологии, инженерство и математика), като за справка може да се използва списъка със специалности на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ.
  • Студентите, обучаващи се в дистанционна форма също имат право да кандидатстват, ако са записани в акредитиран университет/колеж/институт. Кандидатите трябва да бъдат поне втора година на бакалавърска програма или последна година на магистърска програма към момента на подаване на апликационната форма до местния клуб на Зонта. Кандидатите трябва да са в процес на образование към момента на изплащане на средствата за стипендии и не трябва да се дипломират преди април 2024 г.
  • Кандидатите за стипендията на „Джейн М. Клаусман - Жени в бизнеса“ за 2023 г., членове на клубове на Зонта, лица с пряко членство или служители в Зонта Интернешънъл или Зонта Фондация за жените, както и членове на техните семейства нямат право да кандидатстват за стипендията. Членовете на Golden Z club имат право да кандидатстват.

Условия за кандидатстване: Кандидатстването за стипендията се извършва чрез подаване на апликационна форма към Зонта клуб в съответния регион на жителство и образование на кандидата.


Срокове за кандидатстване:

  • Срок за подаване на кандидатурите до клуб на Зонта: 5-12 юни 2023 г.
  • Избор на клубен победител и изпращане на апликационната форма до съответния областен офис на Зонта Интернешънъл: 5 юни
  • Избор на областен подебител и изпращане на апликационната форма до регионален офис Зонта Интернешънъл за международна оценка: 1 юли
  • Обявяване на международните победители: ноември 2023 г.

Стипендиията „Жените в STEM“ е възможна благодарение на даренията на членове и клубове на Зонта Интернешънъл към „Фондацията за Жените“, приятели и съмишленици на организацията.
Повече информация можете да намерите тук.